Vlada Hrvatske zabranjuje pomaganje u berbi grožđa

Ako vas zateknu da pomažete u berbi ili mijenjate sijalicu nekome drugome, a za to nemate prijavljenu firmu, slijedi kazna.
0 komentar(a)
vlada, kosor, Foto: Index.hr
vlada, kosor, Foto: Index.hr
Ažurirano: 18.03.2011. 08:49h

Vlada Hrvatske pronašla je vrlo originalni način da suzbije sivu ekonomiju.

Tako su u hitni postupak u parlament poslali zakon koji se zabranjuje pomaganje poznanicima pri popravci kućanskih aparata, berbi, klanju svinja i drugim sitnim radovima, javlja index.hr

Po prijedlogu Zakona o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti dozvoljava se pomoć u radovima samo komšijama koji su od lica udaljeni 500 metara i rođacima do četvrtog koljena.

Ako vas zateknu da pomažete u berbi ili mijenjate sijalicu nekome drugome, a za to nemate prijavljenu firmu, smatraće se kršenjem predloženog zakon.

Kazne od 1300 do 4000 eura

U razlozima za donošenje ovog Zakona stoji kako su najzastupljenije djelatnosti "u sivoj ekonomiji" mehaničarske usluge raznih vrsta, frizerske usluge, usluge popravaka kućanskih aparata, ilegalni catering i građevinarstvo.

Oni koji se usude pomagati svojim prijateljima, a pronađu ih inspektori, biće kažnjeni od 1300 do 4000 eura

Ovaj zakon vjerovatno Vladi služi i za "vještačko" smanjenje nezaposlenosti, jer će "pomagač" i dobar prijatelj biti izbrisan iz registra nezaposlenih.

Bonus video: