Jadranka Kosor neće da raspusti vladu zbog protesta

"Vlada kojoj sam ja na čelu, ima čvrstu podršku u parlamentu", rekla je premijerka u sjedištu HDZ u Zagrebu, dodavši da vlada razumije proteste, ako nema nasilja
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 18:52h

Premijerka Hrvatske i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izjavila je danas da će datum parlamentarnih izbora objaviti poslije završetka pristupnih pregovora s EU koje Zagreb očekuje do kraja juna.

Upitana da li razmišlja da zbog masovnih protesta raspusti Vladu, Kosor je na vanrednoj konferenciji za novinare istakla da u demokratskom svijetu svako ima pravo da protestuje, ali da stabilnost vlade zavisi od podrške u parlamentu.

"Vlada kojoj sam ja na čelu, ima čvrstu podršku u parlamentu", rekla je premijerka u sjedištu HDZ u Zagrebu, dodavši da vlada razumije proteste, ako nema nasilja.

Jadranka Kosor je ponovo optužila opoziciju da nije za završetak pristupnih pregovora, ali je i ponovila poziv na razgovor o završetku pregovora, budući da su najveće opozicione partije odbile njen poziv da u četvrtak dođu na konsultacije.

"Ako su još dio Saveza za Evropu, Socijaldemokratska partija i opozicija će se odazvati na sastanak s Vladom. Ne moraju doći sjutra, mogu doći kada žele, a razgovaraćemo o istorijskom cilju završetka pregovora s EU, a poslije toga i o datumu održavanja parlamentarnih izbora", rekla je Kosor.

Spremna na pregovore sa opozicijom

Premijerka je izrazila spremnost da pregovara s opozicijom iako je opozicija HDZ nazvala "kriminalnom organizacijom", a nju "nepristojnom".

Takođe je najavila da će podršku za završetak pregovora tražiti u petak od predsjednika Republike Iva Josipovića koji je za kraj sedmice sazvao pojedinačne konsultacije sa predsjednicima svih parlamentarnih stranaka.

Prema njenim riječima, na sastanak će doći i nekoliko ministara da bi predsjednika obavijestili "o nekim pitanjima u koja nije dovoljno upućen" kao što je protest poljoprivrednika.

Nema odluke o izborima u HDZ-u

Komentarišući pisanje medija o unutastranačkim izborima u HDZ-u, Kosor je rekla da odluka o tome nije donijeta.

Vladajuća stranka se zalaže da redovni poslanički izbori budu krajem ove ili početkom iduće godine, odnosno poslije referenduma o ulasku u EU s kojom Zagreb očekuje završetak pristupnih pregovora do sredine ove godine.

Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović je u ponedjeljak ocijenio da bi objavljivanje datuma izbora donijelo rasterećenje, i da bi idealan scenario bio kada bi izbori bili raspisani prije referenduma o pristupanju EU, za šta se zalaže i opozicija.

Bonus video: