Smeta li crkvi da istetoviram lik sveca?

Forum "Žive reči utehe" ima oko 3.300 korisnika, pod duhovnim je rukovođenjem episkopa šumadijskog Jovana i ima blagoslov srpske crkve za svoj rad.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 12:52h

Šta muči današnje vjernike?

Jedan od mogućih pristupa u potrazi za odgovorom na ovo pitanje može biti i: pogledati koja pitanja vjernici postavljaju po pravoslavnim forumima, piše "Politika".

Ti forumi imaju rubrike u kojima je moguće uputiti pitanje svešteniku, zatražiti savjet, tumačenje ili čuti šta Crkva misli o nekim savremenim pojavama, sitnicama i "krupnicama" sa kojima se susrijećemo u svakodnevnom životu.

Da li je grijeh biti član Fejsbuka? Treba li dozvoliti djeci da čitaju "Harija Potera"? Može li homoseksualac biti kum na crkvenom vjenčanju? Da li je dozvoljeno pušiti u vreme posta? Šta crkva misli o Najdanovim krugovima? Dopušta li Crkva da djevojka bude neudata ili ona mora biti supruga i majka ili monahinja? Kakav je stav crkve ako vjernik poželi da istetovira sveca na svom tijelu?

Radoznali žele da saznaju više o njenim unutrašnjim pravilima crkve (Da li sveštenik nosi mantiju i kod kuće?), a tu su i oni koji traže odgovore na "vječna pitanja" (Zašto čovjek mora da griješi?), traže se i stavovi po pitanju pripadnika drugih crkava (hoće li pripadnici drugih monoteističkih religija biti spašeni), ali i Biblije (da li je grijeh ako neko ide u crkvu, a ne želi da čita Bibliju).

"Žive reči utehe"

"Nema najtežih pitanja, najteže je davanje primjerenog i zadovoljavajućeg odgovora", kaže jerej Ivan Cvetković, urednik i osnivač foruma "Žive reči utehe", za koji ističe da je najveći pravoslavni forum na Balkanu.

Najčešće je čuo pitanje u vezi sa "liturgijskom reformom" i traženje objašnjenja kakav je to proces, da li sa sobom nosi crtu dobrog ili lošeg, šta predstavlja u životu crkve...

"Pozadina i priroda bezbrojnih pitanja se lako daju uočiti i mogli bi, grubo rečeno, da se svrstaju u nekoliko stavki. To su: duhovna potraga, odnosno želja za davanjem smisla pitanju ličnog i opšteljudskog postojanja, glad i žeđ savremenog čovjeka za Bogom, za smislom koji ne izvire iz sfere empirijskog.

Prisutan je i problem (bes)smisla postojanja zla, duhovna i psihološka konfuzija izazvana stavljanjem pretjeranog akcenta na čisto socijalno-materijalnu sferu života, kao i potreba onih koji su vjerujući, ali nedovoljno upoznati sa ustrojstvom crkvenog života, za definisanjem i pojašnjenjem značaja i određenih osobenosti crkveno-liturgijskog načina života...

Sve to dovoljno rječito svjedoči koliko je savremeni čovjek, i pored svih postojećih otkrića i dostignuća, duhovno osiromašen, raslabljen i umoran", ističe otac Ivan.

Sveštenik mora da bude "psihološki verziran"

Njemu su, kaže, posebno zanimljive teme koje se tiču razgovora sa nepravoslavnima i ateistima, ali i teme koje govore o teološkim problemima.

Reč psiha, uopšteno rečeno, znači duša, a ona je jedan od najvažnijih pojmova u hrišćanstvu", ističe otac Ivan

Najčešće je čuo pitanje u vezi sa "liturgijskom reformom" i traženje objašnjenja kakav je to proces, da li sa sobom nosi crtu dobrog ili lošeg, šta predstavlja u životu crkve...

Vjernici traže i savjete lične prirode, žele da čuju mišljenje sveštenika kako da pomognu djetetu koje je popustilo u školi ili ćerki koja je bezvoljna, ali i šta da rade kada se zaljube u mladića koji njih ne voli.

"Sveštenik je dužan da bude i psiholog. On mora biti psihološki edukovan i verziran, kroz svoje obrazovanje, životni podvig preobražaja samoga sebe uz Božiju pomoć, kroz iskustvo i delatnu ljubav prema ljudima.

U suprotnom je njegov pastirski rad totalno obesmišljen i praktično jalov. Reč psiha, uopšteno rečeno, znači duša, a ona je jedan od najvažnijih pojmova u hrišćanstvu", ističe otac Ivan.

Uz blagoslov srpske crkve...

Forum "Žive reči utehe" ima oko 3.300 korisnika, postoji u okviru sajta pouke.org, osnovanog 24. maja 2009. godine, pod duhovnim je rukovođenjem episkopa šumadijskog Jovana i ima blagoslov srpske crkve za svoj rad.

Sa Internetom su došle nove mogućnosti za misiju crkve, pa je otac Ivan najavio osnivanje "pravoslavnog Fejsbuka"

U uredničkom timu osim sveštenika ima i profesora, istoričara, prevodilaca. Hiljade korisnika ovog foruma, koje otac Ivan opisuje kao "veoma aktivne", svjedoče da ni crkvu nikako nije zaobišla "Internet revolucija".

"Nepotpunost ovog virtuelnog vida komunikacije među vjernicima, po mišljenju mnogih, leži u nemogućnosti punog ostvarivanja živog odnosa među vjernima.

On, s druge strane, predstavlja pretpostavku, a često i osnov, realizacije novih i konkretnih odnosa među ljudima koji bi se, najvjerovatnije, teško upoznali i ostvarili živi kontakt da nema Interneta, tako da ono što bi neko imenovao kao manu, može biti veoma lako, na osnovu prethodno rečenog, preobraženo u pozitivnu crtu ovog vida savremenog međuljudskog saobraćaja", kaže otac Ivan.

Sa Internetom su došle nove mogućnosti za misiju crkve, pa je otac Ivan najavio osnivanje "pravoslavnog Fejsbuka", odnosno društvene mreže koja bi povezala vjernike i ljude iz crkve, ali po tom pitanju je za sada tajanstven, pa otkriva tek da na tome radi mnogo ljudi i da se nada da će uskoro doći vrijeme za realizaciju ove ideje, piše "Politika".

Bonus video: