NOVA IMENA

Ne očekuju se radikalne promjene u Vladi Srbije

Srpski premijer Mirko Cvetković saopštio je imena kandidata za sastav nove rekonstruisane vlade, a predlog zakona o ministarstvima predviđa da vlada Srbije ima 17 ministarstava i 21 člana.
62 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Cvetković, Foto: Reuters
Mirko Cvetković, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2019. 00:42h

Premijer Cvetković će istovremeno biti i ministar finansija, dok Ivica Dačić ostaje zamjenik premijera i ministar policije, prenio je B92.

Na mjestima podpredsjednika vlade biće Jovan Krkobabić iz PUPS-a, Verica Kalanović iz G17 plus koja je nedavno podnijela ostavku na funkciju ministarke za nacionalni investicioni plan, kao i Božidar Đelić koji je ostao bez ministarskog resora i sa mjesta potpredsjednika vlade će se baviti evropskim integracijama.

Na čelu ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kome je rekonstrukcijom dodato i rudarstvo biće Oliver Dulić. Ministarstvu uprave i lokalne samouprave dodata su i ljudska i manjinska prava, a na njegovom čelu biće Milan Marković. Milutin Mrkonjić će se pored infrastrukture baviti i energetikom, a Žarko Obradović, osim obrazovanja, dobija i nauku.

Novi ministar poljoprivrede i trgovine biće Dušan Petrović. Srđan Srećković biće ministar vjera i dijaspore, Sulejman Ugljanin bez portfelja, dok je za mjesto ministra ekonomije i regionalnog razvoja predložen Nebojša Ćirić.

Predrag Marković biće ministar kulture i informacionog društva, a Snežana Samardžić Marković ostaje na čelu Ministarstva omladine i sporta. Postignut je i dogovor da Zoran Stanković bude ministar zdravlja.

Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Goran Bogdanović, Snežana Malović i Rasim Ljajić ostaju u svojim resorima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocijenio je juče da se rekonstruisana vlada neće mnogo razlikovati od dosadašnje i da ne treba očekivati radikalne promjene od novog sastava vlade Srbije.

„Za mene je ovo više iznuđena promjena, monogo manje ozbiljna politička promjena. Za ozbiljne političke promjene potrebni su novi ljudi, program, politika. Ova vlada, sa ovim sastavom ne može da se mnogo razlikuje od prethodne, čine je iste stranke“, rekao je Stanković agenciji Beta.

Potpredsjednica Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan izjavila je da očekuje da u ponedeljak u Skupštini Srbije bude predstavljena nova vlada a premijer podnese ekspoze.

Trivan je novinarima u parlamentu izjavila da će rekonstukcija ispuniti svoj cilj samo ako vlada bude brže i efikasnije odgovarala na svakodnevne probleme građana.

„Više nema vremena za velike teme, mitske, istorijske i makroekonomske, jer moramo da nađemo odgovore za to da ljudi već sjutra žive bolje“, rekla je Trivan.