Sergej Trifunović: Ko je taj Divjak?

Ulje na vatru dolila je izjava Bjelogrlića za Radio Sarajevo da mu je žao što Divjak neće prisustvovati premijeri.
202 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 17:08h

Sarajevska premijera filma “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića probudila je stare duhove i rane, a u centru priče je ovoga puta neko ko nema apsolutno nikakve veze sa počecima fudbalske reprezentacije nekadašnje države kojima se film bavi.

Zbog jedne majice i jedne izjave otkazana je čak i premijera filma na Palama.

Riječ je o penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji se, kako prenose regionalni mediji, nalazio na listi VIP zvanica za sarajevsku premijeru, ali koji nije mogao da prisustvuje, jer je noć ranije uhapšen u Austriji po potjernici Srbije koja ga tereti za ratne zločine 1992.

Ulje na vatru dolila je izjava Bjelogrlića za Radio Sarajevo da mu je žao što Divjak neće prisustvovati premijeri.

“Potpuno sam zatečen, nemam pojma o čemu se radi. Često sam se sa Jovom sretao u Sarajevu, razgovarali smo o svemu, ali nikada o ratu i politici. Prvi put sam ga upoznao na Sarajevo film festivalu 1998, gdje sam ja bio sa Davorinom Popovićem i Mirzom Delibašićem.

Otišli smo na ručak zajedno i kasnije se mnogo puta družili. Ne znam šta bih rekao, osim da mi je žao što neće biti na premijeri i da se nadam da će se njegov slučaj riješiti na bezbolan način”, izjavio je Bjelogrlić.

Oznojio se i otišao da se presvuče

Divjak je bio glavna tema i prijema koji je organizovan povodom sarajevske premijere “Montevidea”, na kome se glumac Sergej Trifunović pojavio u majici sa njegovim likom.

Nakon objavljivanja fotografije izvještača portala Sarajevo – x, na kojoj pozira u majici i nakon reakcija medija u Srbiji, oglasio se i sam Trifunović. On je “Blicu” objasnio da se tokom prijema oznojio i da je pošao u hotel da se presvuče, kad su mu dodali majicu u kesi.

I dok Bjelogrlić smatra da su mediji i publika nasjeli na staru i poznatu priču o zamjeni teza, sajtove, piše “Blic”, preplavljuju komentari u kojima se poziva na bojkot filma, preispituju Bjelogrlićevi i Trifunovićevi politički stavovi, podvlači moralna odgovornost...

"Znaju li kako izgleda Svetozar Ćorović?"

I vlasti u Palama su se primile, pa je tamošnji Kulturni centar otkazao prikazivanje fudbalske komedije iz “moralnih i bezbjednosnih razloga”.

Trifunović dodaje da je jadno da Srbiju od njega, koji je rođen u Mostaru, gdje mu je “pola familije poklano” brani “neka individua koja nije izašla iz kruga linije lokalnog autobusa”

“Ne razumijem cijelu frku. Zašto bih morao da znam ko je Jovan Divjak? A kamoli u jedan sat poslije ponoći... Jedina dva generala koja bih prepoznao u tom stanju jesu Kaster i Napoleon.

Zato sam juče saznao sve o njemu, i šta treba i šta ne treba (...) Je l’ znaju te individue koje se proseravaju po forumima kako izgleda Svetozar Ćorović? Sigurno ne, al’ zato svi znaju kako izgleda Radovan Karadžić. A sve veliki Srbi...”, kaže Trifunović za “Blic”.

Postali smo luda, netolerantna, šovinistička, zadrta, zatrovana nacija

Dodaje da je jadno da Srbiju od njega, koji je rođen u Mostaru, gdje mu je “pola familije poklano” brani “neka individua koja nije izašla iz kruga linije lokalnog autobusa”.

“Povraća mi se od toga da me ostrašćeni i neobrazovani likovi optužuju za izdaju. Postali smo luda, netolerantna, šovinistička, zadrta, zatrovana nacija. Postali smo sve ono što nismo bili”, smatra on.

Medijima najvažniji ispadi pripitog glumca

Trifunović ističe da dio odgovornosti za suludu situaciju snose i mediji.

“Umjesto da se piše kako je srpski film prvi put prikazan u Mostaru, na hrvatskoj strani, napunio tri sale po 700 ljudi, kako su Srbi, Hrvati, Muslimani došli da gledaju film koji, poslije sto godina blata, promoviše nešto lijepo u srpskom narodu, u kome se intonira himna 'Bože pravde' i uprkos tome, ti ljudi frenetičnim aplauzom nagrađuju učesnike, kako su došli da nas gledaju i Blaž Slišković i Sead Kajtaz i lokalni biskup sa vladikom Grigorijem, kako su sjutradan u Mostaru bili Ivica Osim i Predrag Pašić i kako je sve bilo divno, novinski naslovi se bave skandaloznim potezom pripitog glumca koji, oh, bože moj, oblači majicu sa likom čovjeka za koga nikad čuo nije. Strašno!”

Isti papa Vojtila

“Na njoj je bila silueta nekog ljudskog lika, meni je ličio na papu Vojtilu, pa sam u šali upitao: 'Je l' to papa'?. 'Nije, ovaj ti je pravoslavni', dobacio je neko kroz smijeh, a ja sam se na brzinu presvukao.

Ni na kraj pameti mi nije padalo da bi moglo biti ikakvih problema”, objasnio je Trifunović kako je obukao “spornu” majicu, dodavši da za generala Divjaka i njegove aktivnosti u ratu nikada nije ni čuo.

Bonus video: