Postignut dogovor o rekonstrukciji Vlade Srbije

Cvetković nije želio da pominje imena, rekavši da je obavio razgovor sa svim koalicionim partnerima i da je postignut konačni dogovor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 18:40h

Premijer Srbije Mirko Cvetković saopštio je da je vladajuća koalicija postigla dogovor oko rekonstrukcije vlade, koja dolazi nakon što su početkom ove godine dvojica ministara podnijeli ostavke.

Cvetković je rekao da će nova vlada imati manje od 20 resora, te da će detalji o promjenama biti sopšteni do kraja ove nedjelje. Dosadašnju vladu činilo je 25 ministara.

Cvetković nije želio da pominje imena, rekavši da je obavio razgovor sa svim koalicionim partnerima i da je postignut konačni dogovor.

„To podrazumijeva da će vlada imati manje od 20 resora, a nešto više od 20 članova, uključujući i premijera. Ne radi se samo o personalnim promjenama, već i o strukturalnoj promjeni vlade“, objasnio je Cvetković.

Srpski premijer je za TV B92 rekao da očekuje da će rekonstrukcija vladi donijeti novu energiju i da će njegov kabinet nakon toga biti efikasniji.

Cvetković je napomenuo da to nisu jedine mjere koje će vlada preduzeti u budućnosti kako bi poboljšala svoj rad.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić rekao je novinarima da će ta stranka imati pet resora, umjesto dosadašnjih šest.

Vijest o rekonstrukciji vlade, većina stranaka opozicije ocijenila je kao pokušaj vlasti da izbjegne raspisivanje izbora.

Prema Ustavu Srbije, rekonstrukciju mora potvrditi parlament, a pošto vladajuća koalicija ima 129 od ukupno 250 poslanika u skupštini, to će biti samo formalnost.

Prošlog mjeseca Cvetković je razriješio dužnosti potpredsjednika vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, zbog prepirke sa Slobodanom Ilićem, državnim sekretarom u ministarstvu finansija koji je takođe razriješen.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, Dinkićev saveznik, podnio je ostavku u januaru zbog štrajka medicinara. Verica Kalanović, ministarka za nacionalni investicioni plan, podnijela je ostavku u znak podrške Dinkiću.

Bonus video: