AMERIKA DA POMOGNE

Del Ponte bi željela da istražuje trgovinu organa na Kosovu

Ona je ocijenila će se \'\'vidjeti koliko je politička volja za to jaka\'\' i ukazala na EU i Ameriku, koja bi u tome, kako je rekla, trebalo da pomogne.
50 pregleda 0 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Reuters
Karla del Ponte, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2019. 01:16h

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je u intervjuu švajcarskom listu ''Noje cirher cajtung'' rekla da bi ona željela da istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu i založila se za formiranje nezavisne, međunarodne institucije koja bi se bavila tom istragom.

"Mora biti stvorena nezavisna međunarodna institucija, koja bi bila odgovorna za istragu i zaštitu svjedoka'', odgovorila je Del Ponte na pitanje šta se mora činiti sada, poslije objavljivanja izvještaja Dika Martija o trgovini organima.

''Za mene lično, bio bi izazov da preuzmem tu istragu na Kosovu'', rekla je Del Ponte i dodala da ona vidi da na to niko nije mislio.

''Lično imam dobro poznavanje dosijea i, takođe, veze i mogla bih tu istragu brzo da sprovodim'', rekla je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Ona je ocijenila će se ''vidjeti koliko je politička volja za to jaka'' i ukazala na EU i Ameriku, koja bi u tome, kako je rekla, trebalo da pomogne.

Na pitanje da li je bilo ispravno što je ona pokrenula teške optužbe, a da pri tom nije raspolagala nužnim dokazima, Del Ponte je rekla jasno da su oni imali premalo dokaza za optužnicu, ''ali su indicije, međutim, bile ozbiljne''.

''Ja sam fakte o organima pomenula u (mojoj) knjizi, kako bi neko mogao da pokrene istragu, koju mi nismo mogli sprovesti'', rekla je del Ponte i dodala da je, takođe, bilo i drugih zločina, ''pri čijem su razjašnjenju oni ometani''.