Najmlađi huligan na protestima u Zagrebu imao 15 godina

Nemoguće je ne primijetiti da su privedene uglavnom mlađe osobe sa policijskim dosjeima.
0 komentar(a)
Protesti u Zagrebu, Foto: Beta
Protesti u Zagrebu, Foto: Beta
Ažurirano: 28.02.2011. 09:03h

Scene divljanja i krvavog sukoba nekih protestanata sa policijom u Radićevoj ulici u Zagrebu, ali i u Osijeku, još će se dugo pamtiti, piše hrvatski Večernji list.

Kao što će se konačan bilans protesta – broj privedenih, a i kažnjenih vjerovatno mijenjati iz dana u dan jer je cijelo divljanje policija snimala i uz pomoć tih snimaka huligani koji su u subotu kamenjem i daskama gađali policajce biće indentifikovani.

Ko je odgovoran?

Nemoguće je ne primijetiti da su privedene uglavnom mlađe osobe sa policijskim dosjeima. Jednome od njih bilo je tek 15 godina.

Iako svi sada osuđuju nasilje i huliganstvo, pravo pitanje je što se učinilo da do njega ne dođe i koliko je za sve odgovorna politička elita.

"Ovakvim pasivnim odnosom prema društvu opozicija rizikuje da se pojačaju apatija i socijalna i politička konfliktnost koja se izražava na ulici"

"Sve su to znakovi da je zabava za HDZ gotova. Veliko je nezadovoljstvo među ljudima. Većina građana, što pokazuju ankete, ne prihvata ovu vlast. I svaki dan može nam donijeti mučnu situaciju ne bude li promjena – kaže sociolog Dražen Lalić.

I sam je prekjuče prošao Radićevom malo prije krvavog sukoba i vidio je, kaže, da su se na bunt odlučili mladi, ne samo ekipa fejsbukovaca, već i BBB-ovci, skinsi... Nije riječ, kaže, o bunt-generaciji, već o generacijskim jedinicama koje nisu organizovane i nemaju artikulisane zahtjeve.

"Oni nemaju jasno razrađene ciljeve, ali da je meni 20 godina kao njima i da živim u ovoj opljačkanoj i osramoćenoj zemlji u kojoj mladi nemaju perspektive, možda bih se i ja tako ponašao", kaže Lalić. Žalosna je - kaže - i reakcije opozicije

"Šef opozivije Milanović samo čeka da mu vlast sama padne u ruke. Ovakvim pasivnim odnosom prema društvu opozicija rizikuje da se pojačaju apatija i socijalna i politička konfliktnost koja se izražava na ulici – kaže.

Kamenovali zgradu HDZ-a

Nasilje je osudio i predsjednik Ivo Josipović i pohvalio postupanje policije rekavši kako je reagovala na odgovarajući način i vrlo profesionalno. Dodao je kako se nada da će svi oni koji budu ugrožavali javni red i mir završiti iza rešetaka. A takvih je u subotu, prema podacima zagrebačke policije, bio popriličan broj.

U Radićevoj ulici uništeni su brojni izlozi, prozorska stakla na stanovima i galerijama, oštećene su fasade...

Od privedenih 65 osoba, 13 ih je pušteno, a 52 osobe zadržane su u pritvoru. Zbog sumnje u kazneno djelo uhapšeno je 36 osoba i prijeti im kazna zatvora do tri godine. U žestokome sukobu deblji kraj izvuklo je i 30 policajaca, a od 20 povrijeđenih demonstranata dvoje je teško povrijeđeno. Ni materijalna šteta nije mala.

U Radićevoj ulici uništeni su brojni izlozi, prozorska stakla na stanovima i galerijama, oštećene su fasade... Uhapšenih je bilo i u Osijeku, privedena su dvojica pijanih mladića zbog kamenovanja prostorija HDZ-a.

Bonus video: