Kosor: Purda žrtva montiranog procesa

Sud je procijenio da Srbija ne traži Purdu zbog njegove rasne ili etničke pripadnosti, već zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 19:38h

Sud BiH je donio odluku kojom je dopustio izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, potvrđeno je u Sudu BiH.

„Mi smo poslali odluku, odnosno rješenje Krivičnog vijeća Suda BiH. Važno je istaći da je tri dana rok za žalbu na ovu odluku“, kazala je portparolka suda Selma Hadžić.

Hodžićeva je agenciji Tanjug potvrdila „da su se ispunile zakonske pretpostavke za Purdino izručenje“.

Kako navodi hrvatski Index, Hodžić je navela da, odlučujući o zahtjevu za Purdino izručenje, Sud BiH nije ocjenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivicu, nego samo ispunjenje pretpostavki koje su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisane da bi se jedna osoba mogla izručiti nekoj državi.

Sud je procijenio da Srbija ne traži Purdu zbog njegove rasne ili etničke pripadnosti, već zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, a koje je kažnjivo i po bosanskohercegovačkim zakonima.

Purdin advokat Josip Muselinović je ocijenio da je zanimljiv stav sudskog vijeća po kome njih ništa drugo ne interesuje, osim da molba sadrži sve ono što treba da sadrži i to što se pozvalo na dokaze koje treba da izvede.

Ti su dokazi već izvedeni pred Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, a oni su otklonili svaku sumnju u krivicu Purde, rekao je Muselimović i najavio da će podnijeti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.

Kosor reagovala

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je juče da je hrvatski veteran Tihomir Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo režim Slobodana Miloševića.

„Uvjerena sam da će tužilaštvo Srbije, nakon što sasluša Purdu, doći do relevantnih činjenica, a prva je da je iskaz dat u neljudskim uslovima i da je bio iznuđen i dat za vrijeme zatočeništva u logorima u kojima je Purda mučen i ponižen i da mu je ugroženo ljudsko dostojanstvo, zdravlje i sloboda“, dodala je premijerka u vanrednom obraćanju medijima.

Ističući da će hrvatska vlada činiti sve što može da zaštiti ljudska prava svog državljanina i veterana Purde, Kosorova je najavila da je zbog tog, ali i zbog nekih drugih slučajeva, zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je juče u Zagrebu da ne očekuje da će hrvatski veteran Tihomir Purda biti izručen Srbiji.

Komentarišući još nezvanične informacije o odluci suda BiH, rekao je da očekuje da Purda ne bude izručen Srbiji i da se „nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama koje su date u logorima, pod prisilom i tortutom“.

Purda se nalazi u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu potjernice Srbije iz 2007. u kojoj se tereti zbog pucanja na tri ranjena vojnika bivše JNA, u Vukovaru 1991.

Sud BiH izrekao je Purdi ekstradicioni pritvor do šest mjeseci, kako bi se donijela odluka o njegovom izručenju Srbiji.

Odluku o mogućem izručenju donosi Krivično vijeće Suda BiH, a konačnu riječ o tome imaće ministar pravde BiH.

Bonus video: