I za 4 sata posla, čistačice u Hrvatskoj moraju znati statut opštine

U Opštini navode da Zakon nalaže da svi kandidati za prijem u službu u lokalnoj samoupravi prođu isti test. Pa i čistačice
91 pregleda 0 komentar(a)
Čistačica, Foto: Jutarnji.hr
Čistačica, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 18.02.2011. 12:53h

U hrvatskoj opštini Funtana čistačice moraju da znaju “koja se prava, obaveze i odgovornosti službenika primjenjuju i na službenike”, ili koja su ovlaštenja Opštinskog vijeća, piše Jutarnji list.

To su samo neka od 15 pitanja na koja, u pismenom testu, moraju da odgovore kandidatkinje za spremačice.

Konkurs je raspisan za radno vrijeme u trajanju 4 sata i platu u iznosu od oko 270 eura. Buduća radnica bila bi zadužena za čišćenje prostora od 100 kvadratnih metara.

Na konkurs se, kako piše Jutarnji, prijavilo njih 9. Morale su da prilože uvjerenje da nisu pod istragom, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak, i potpišu izjavu da ne postoje prepreke za prijem u službu iz određenih članova Zakona o lokalnoj samoupravi, što obuhvata 15 stavki.

Njih 4 nisu zadovoljile osnovne uslove, pa je testu pristupilo njih 5, a 3 su ga uspješno položile.

U Opštini navode da Zakon nalaže da svi kandidati za prijem u službu u lokalnoj samoupravi prođu isti test. Pa i čistačice.

“Znam da zvuči smiješno da čistačice prolaze taj ispit, ali takav je zakon. Ipak, i mjesto čistačice je odgovorno jer će imati ključeve zgrade i moramo znati da se možemo pouzdati u nju. Uostalom, mora malo da poznaje zakon i statut”, rečeno je Jutarnjem u opštini.

Bonus video: