Mornar iz Srbije kojeg su pirati oteli sa još 3 Crnogorca, zvao ženu

Pregovori sa piratima iz Somalije traju već pet mjeseci. Pirati rijetko dozvole mornarima i da se čuju sa porodicama
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 11:27h

Mornar iz Srbije kojeg su pirati zarobili u Somaliji 30. oktobra prošle godine u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera “Polar” javio se prije dva dana porodici, piše Blic.

"Ženo, dobro sam. Ima dovoljno hrane, ne maltretiraju nas, ali su pregovori vrlo neizvjesni. Ne znam kad ću kući, čuvajte se dok ne dođem", rekao je srpski mornar u kratkom telefonskom razgovoru svojoj ženi.

Mornar iz Srbije se sa još trojicom Crnogoraca ukrcao na brod u Luci Bar dvije sedmice prije otmice.

Sa piratima, kako je to praksa bila do sada, pregovara i otkup plaća osiguravajuća kuća kod koje je osiguran oteti brod. Obično pirati dobiju sumu koju traže, ne diraju teret i posadu na brodu i ti pregovori traju do nedjelju dana.

Pregovori sa piratima iz Somalije traju već pet mjeseci. Pirati rijetko dozvole mornarima i da se čuju sa porodicama.

Tanker "Polar", koji je plovio pod panamskom zastavom, napali su naoružani pirati 30. oktobra ujutro, na oko 1.000 kilometara od obale Somalije. Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur, kada su ga presrela dva motorna čamca sa naoružanim piratima.

Kompanija koja je i zaposlila mornara iz Srbije, prema pisanju Blica, ne želi da otkrije njegov identitet zbog bezbjednosti.

Bonus video: