PROCURILI IZVJEŠTAJI

Frans 24 objavio tajni dokument o trgovini organima

Prema Fransu 24, taj dokument su 2003. redigovali istražitelji UN, ali on nikada nije predat Euleksu. Još nije razjašnjeno zbog čega to nije učinjeno, dodaje televizija.
185 pregleda 0 komentar(a)
France 24, Foto: Screenshot
France 24, Foto: Screenshot
Ažurirano: 17.02.2011. 13:14h

Televizija mreža Frans 24 i italijanska agencija TM njuz došli su do povjerljivog dokumenta UN i Haškog tribunala o mogućoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, u Albaniji i u još nekoliko država koju su organizovali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosovo (OVK), objavljeno je na sajtu te televizije.Prema Fransu 24, taj dokument su 2003. redigovali istražitelji UN, ali on nikada nije predat Euleksu. Još nije razjašnjeno zbog čega to nije učinjeno, dodaje televizija.Televizija takođe navodi da se među organizatorima trgovine organima 1999. i 2000. pominju i bliski saradnici Ramuša Haradinaja, bivšeg komandanta OVK i premijera Kosova između 2004. i 2005, koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine i sada se nalazi u pritvoru.

Prema tom izvještaju, žrtve su, nakon što bi bile dovedene u Albaniju, prebacivane u ilegalne pritvorne centre i u improvizovanu bolnicu, nazvanu "žuta kuća", gdje su im vađeni vitalni organi radi kasnije prodaje na ilegalnom tržištu.

Na sajtu je objavljen faksimil dokumenta na 29 strana u kojem se navodi da je sredinom 1999., a možda i ranije, između 100 i 300 ljudi oteto i kamionima prebačeno u pritvor na sjeveru Albanije.Većinu otetih činili su, kako se navodi, muškarci, Srbi sa Kosova koji su zarobljeni između juna i oktobra 1999. Pocčev od avgusta 1999. neki od njih, između 24 i 100 ljudi, prebačeni su sa sjevera Albanije na druge lokacije, u privatne kuće ili industrijske komplekse u centralnoj Albaniji, uglavnom u blizini grada Burelj, 110 kilometara jugozapadno od Kukeša.Prebacivani su i na druge lokacije, ali su imena tih mjesta u objavljenom faksimilu dokumenta zacrnjeni.

U tajnom dokumentu detaljnije se opisuje lokacija na kojoj se nalazi kuća u kojoj su navodno vađeni organi, a potom navode imena deset žrtava kojima se ne mogu pročitati prezimena i svjedočenja izvora.

Francuska televizija podsjeća da je u to vrijeme na Kosovu bilo prisutno više desetina hiljada predstavnika UN, OEBS-a i NATO-a, ali da zbog haosa koji je tamo vladao, nijesu reagovali na mnogobrojna krivična djela koja su počinili pripadnici OVK.

Francuska televizija podsjeća da je u to vrijeme na Kosovu bilo prisutno više desetina hiljada predstavnika UN, OEBS-a i NATO-a, ali da zbog haosa koji je tamo vladao, nijesu reagovali na mnogobrojna krivična djela koja su počinili pripadnici OVK.Dodaje se, takođe, da su informacije o trgovini ljudskim organima prvi put objavljene 2008. godine u knjizi bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte za šta UNMIK i ostale međunarodne organizacije nijesu pokazale mnogo interesovanja.Izvještaj Dika Martija, iz decembra 2010. godine, izazvao je mnogo više interesovanja, naglašava Frans 24.

Preporučujemo za Vas