Oskrnavljen spomenik Šabanu Bajramoviću

Spomenik pjevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću na keju pored Nišave u Nišu oskrnavljen je grafitom "Stop ciganskom teroru".
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 17:44h

Pogrdni grafit je ispisan ćiriličnim pismom na postolju spomenika oktrivenog prošle godine.

Spomenik je išaran grafitima četvrti put od avgusta prošle godine. SpomenikŠabanu Bajramoviću otkrili su 12. avgusta prošle godine ministar kulture Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Podizanje spomenika sprovedeno je na inicijativu Nišvil džez festivala i uz finansijsku pomoć prijatelja pokojnog pjevača.

Cvijeće umjesto pogrdnih poruka

Muzej romske kulture u Beogradu podnijeće zvaničan zahtjev autoru spomenika Šabana Bajramovića da se odlije još jedna kopija spomenika i smjesti u Muzej, gdje neće biti skrnavljen, saopšteno je iz te romske ustanove, javlja Beta."Nepoznati delikventi po četvrti ali siguran sam, ne i posljednji put, skrnave, crtajući ili pišući ogromne poruke na račun Roma. Ovih dana su ti 'nepoznati' na postamentu Šabanovog monumenta ispisali 'Stop ciganskom teroru'", navodi se u saopštenju direktora Muzeja Dragoljuba Ackovića, povodom najnovijeg skrnavljenja spomenika.Ackovich je upitao kako to Romi vrše teror nad srpskim "nepoznatim delikventima" ali i istakao da su Romi od avgusta prošle godine znali da Šaban Bajramović tamo neće imati mira."Znamo i mi da ovaj Muzej i nije baš neko mjesto za 'kralja Šabana' ali je sigurno bolje od Nišavskog keja. I, mnogo sigurnije", ocijenio je Acković.U Muzeju bi, kako se dodaje, svakog jutra na postamentu spomenika, umjesto pogrdnih riječi upućenih Romima, osvitali buketi cvijeća, koje će mu donositi njegovi poštovaoci "neromskog i romskog porijekla"."Neka Šaban bar tu ima mira, ako ga u svom rodnom Nišu nema".

Galerija

Bonus video: