Zajednička misija u Avganistanu ponovo spaja ex-YU republike

Države bivše Jugoslavije mogu značajno da doprinesu okončanju 10-godišnjeg rata, budući da imaju jedinstveno iskustvo koje su stekle u građanskom ratu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 18:49h

Ogorčeni neprijatelji tokom devedesetih kada je u ratu rasparčana Jugoslavija, države bivše SFRJ sada se ujedinjuju u misiji podrške vojsci Avganistana, prenijela je agencija AP.

Bosna, Hrvatska, Makedinija, Crna Gora i Slovenija planiraju da oforme zajednički tim koji će sprovesti obuku novoformirane avganistanske vojne policije. Misija će biti dio međunarodnih napora NATO da se pomogne i opremi nova vojska.

Oficiri u štabu NATO koji su uključeni u organizovanje projekta kažu da su vrata otvorena i za Srbiju, u kojoj mnogi sa podozrenjem gledaju na angažovanje u okviru NATO, zbog bombardovanja 1999. godine.

"Mi pozdravljamo inicijativu koju predvodi Hrvatska da sarađuje sa drugim zemljama iz Jadranskog regiona da bi se oformile međunarodne snage za angažman u ISAF“, rekla je predstavnica za medije iz NATO Oana Lungesku.

NATO je postavio kao prioritet obuku i opremanje Avganistanskih bezbjednosnih snaga, koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za djelove zemlje ovog ljeta. Avganistanski vojnici preuzeći sve borbene dužnosti od međunarodnih snaga kada se one povuku do 2014.

Međutim, rok će biti ispunjen samo ako obuka dobije još podrške iz NATO i drugih zemalja, rekao je agenciji AP general pukovnik Vilijam Koldvel, komandant NATO za obuku, dodajući da koalicija želi da uključi još 740 instruktora ovog ljeta.

Države bivše Jugoslavije mogu značajno da doprinesu okončanju ovog 10-godišnjeg rata, budući da imaju jedinstveno iskustvo koje su stekle u građanskom ratu koji je u nekim svojim odlikama veoma sličan situaciji u Avganistanu.

"Nova misija pokazuje kako zemlje bivše Jugoslavije počinju da sarađuju na izvozu bezbjednosti, što je dramatičan obrt u odnosu na samo deceniju ranije kada je bilo potrebno angažovanje velikog broja međunarodnih snaga da bi se zemlje koje sada sarađuju razdvojile u sukobu“, rekao je Danijel Sunter urednik magazina "Balkan intelidžens mantli“ (Balkan Intelligence monthly) iz Beograda.

Vojni predstavnici pet nacijha srešće se u Podgorici 24. februara da utvrde detalje o angažovanju.

Bonus video: