Srpski obavještajci se krili u kineskoj ambasadi

.Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci \\"sačuvali kineski obraz\\", izvinivši se za \\"grešku\\", dok su kineske vlasti dozvolile da se ulični protesti u zemlji prirodno ohlade.
0 komentar(a)
NATO bombardovanje, Foto: Rojters
NATO bombardovanje, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.02.2011. 10:09h

Bivši kineski predsjednik Djiang Cemin priznao je da su se pripadnici srpske vojne obavještajne službe skrivali u kineskoj ambasadi u Beogradu u vrijeme NATO bombardovanja Srbije, tvrdi britanski list "Sandej tajms".

List je prenio djelove iz navodno neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsjednika o okolnostima američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine, koje je objavio hongkonški list "Chiansao".

Penzionisani 85-godišnji bivši predsjednik Djiang u njima, prema pisanju lista, navodi da je odgovorio na privatnu molbu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića da pruži utočište obavještajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi kineske ambasade.

Iako su se Sjedinjene Američke Države izvinile za ovaj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA, kineske vlasti nikad nisu prihvatile ovo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izliva besa nakon što su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektronskim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihove ambasade.

Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", izvinivši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile da se ulični protesti u zemlji, povodom ovog incidenta, prirodno ohlade, prenosi hongkonški list, koji je , kako tvrdi, rekonstruisao ovaj slučaj iz serije natpisa koje je Djiang objavio otkad je u penziji.

Djiang Cemin sada, prema ovim tvrdnjama, izražava kajanje što je dozvolio srpskoj vojsci da koristi kinesku ambasadu, jer je to bila ozbiljna diplomatska greška koja je dovela i do pogibije 14 srpskih i tri kineska državljana.

List navodi da su za odluku o pristanku na Miloševićevu molbu, pored političke solidarnosti kada je reč o separatizmu, postojala još navodno dva razloga: da se nadigra Rusija, koja je prethodno odbila isti zahtjev, ali i da se uzvrati za uslugu nakon što su srpske vlasti predale Kini neke djelove američkog "nevidljivog" aviona koji je oborila Vojska Jugoslavije.

Bonus video: