U Srbiji godišnje 300 djece oboli od malignih bolesti

U Srbiji se godišnje obave 22 transplantacije koštane srži djeci, a od 1997. godine ukupno su obavljene 124 transplantacije
0 komentar(a)
leukemija, Foto: Shutterstock.com
leukemija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2011. 15:11h

Od raka (leukemije i solidnih tumora) u Srbiji godišnje oboli oko 300 djece, izjavila je danas u Beogradu predsjednica Udruženja "Uvijek sa djecom" Mileva Ličina.

"Rana dijagnoza je jedan od ključnih faktora za efikasno izliječenje, a dokazano je da je ono uspješnije ako rak liječi multidisciplinarni tim stručnjaka, odnosno ljekara specijalista, i uz podršku porodice, nastavnika i socijalnih radnika", navela je Ličina na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka, 15. februara.

Predstavnica Instituta za majku i dijete Dragana Vujić rekla je da je kod djece kojoj je transplantirana koštan srž, šansa za izlječenje 70 odsto, dok hemoterapijom može da se izliječi oko 30 odsto djece.

Kako je navela Vujić, u Srbiji se godišnje obave 22 transplantacije koštane srži djeci, a od 1997. godine ukupno su obavljene 124 transplantacije.

Predsjednica Udruženja "Uvijek sa djecom" Mileva Ličina najavila je izgradnju dnevne bolnice na Institutu za onkologiju i radiologiju za djecu oboljelu od malignih bolesti za koju će dio novca biti prikupljen u humanitarnoj akciji zakazanoj za 25. mart u kuglani na Banjici.

Uoči Međunarodnog dana djece oboljele od raka, Udruženje "Uvijek s djecom" organizovaće 14. februara u Aranđelovcu okrugli sto "Rana dijagnostika - veće šanse za izliječenje".

Bonus video: