Afera Hipo seli se u Sloveniju

Slovenski Finance piše da Austrijanci sumnjaju da je slovenska uprava Hipo banke uzimala provizije za namještanje poslova.
81 pregleda 0 komentar(a)
Hipo banka, Foto: Vesko Belojević
Hipo banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.02.2011. 11:20h

Kako piše slovenski Dnevnik donedavno za Sloveniju govorilo da je "poštena oaza u pustinji", s obzirom da je afera Hipo potresla skoro sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije. No mutnih poslova bilo je i kod njih.

Slovenski Finance piše da Austrijanci sumnjaju da je slovenska uprava Hipo banke uzimala provizije za namještanje poslova.

Slovenci su, kako pišu tamošnji mediji, po brzom postupku, smijenili cijelu upravu Hipo banke.

Portparol Domini Kofner nije dao nikakve konkretne razloge za smjenu, već je kazao da se radi o novim strategijama koje se temelje na većoj transparentnosti.

Hipo banka i Šarić

Inače, sredinom 2010. godine Uprava za sprečavanje pranja novca je provjeravala poslovanje Hipo Alpe Adrija banke sa imperijom Šarić, tačnije licima i firmama koje se dovode u vezu sa odbjeglim narkombosom.

Iz dokumentacije koju je “Monitor” imao na uvid može se zaključiti da je u poslovanju HAAB i Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL) bilo, u najmanju ruku, dosta neobičnih transakcija sa kompanijama i licima povezanim sa Darkom Šarićem, osumnjičenim za šverc preko dvije tone kokaina.

Šarić je navodno preko ofšor kompanije uložio 100 miliona eura na račune Hipo banke, najprije u Lihtenštajnu. Uporedo sa tim, u periodu od 2007. do 2009. godine, filijala Hipo banke u Holandiji, firma Hipo grup Nederlends korporet fajnens, odobrila je kredit od 81,56 miliona eura, a filijala Hipo Alpe Adrija internešnel AG odobrila je u periodu 2008/2009. godine još jedan kredit od 17,9 miliona eura.

Krediti su, kako je pisao austrijski list Esterajh, tekli na račun preduzeća Blok 67 Asosijejts, koje je bilo zaduženo za veliki građevinski projekat na Novom Beogradu, odnosno izgradnju naselja Belvil, dodajući da srpski istražni organi raspolažu svom dokumentacijom o tim kreditima.

Bonus video: