Traže da se Titu oduzme odlikovanje

Nedavno je njemački „Špigl“ objavio vijest da je neimenovani građanin krajem novembra uputio zahtjev njemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru da se Titu oduzme orden saveznog krsta za zasluge.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 18:32h

Savezno udruženje podunavskih Njemaca i Kulturna fondacija podunavskih Njemaca podnijele su zahtjev predsjedniku Kristijanu Vulfu da se Josipu Brozu Titu posmrtno oduzme najviše njemačko odlikovanje „Savezni krst za zasluge", objavio je hrvatski portal Index.

„Josip Broz Tito kriv je za protjerivanje više od 200.000 Njemaca iz bivše Jugoslavije, od kojih je poginulo 50.000", stoji u pismu ovih udruženja. Prema njihovom mišljenju Tito je, kao vođa partizana, odgovoran za brojne masakre nad njemačkom manjinom na kraju Drugog svjetskog rata kao i u poslijeratnom periodu. Logori za podunavske Njemce bili su aktivni od 1944. do 1948. godine.

Udruženja podsjećaju kako je 1974. godine Josip Broz od Njemačke dobio najveće moguće državno odlikovanje koje mu je dodijelio tadašnji predsjednik Savezne Republike Njemačke Gustav Hajneman, i to prilikom Titove posjete Njemačkoj. Tadašnja posjeta ostala je upamćena kao vrlo neuobičajna po količini laskanja kako jugoslavenskom vođstvu, tako i samom Titu, koji je imao veći tretman nego na primjer američki predsjednik Džon F. Kenedi.

„U vrijeme kada se u zemljama nastalim raspadom SFRJ otkrivaju masovne grobnice žrtava Titovog režima, smatramo nužnim da mu se posmrtno oduzme odlikovanje", stoji u njemačkom zahtjevu, a smatra se kako je najnovija inicijativa potekla nakon nedavnih pisanja njemačkih listova ‘Špigl’ i ‘Fokus’ o zločinima partizana u Drugom svjetskom ratu.

Nedavno je njemački „Špigl“ objavio vijest da je neimenovani građanin krajem novembra uputio zahtjev njemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru da se Titu oduzme orden saveznog krsta za zasluge. Podnosilac zahtjeva se predstavio samo kao "žrtva neuspjelog atentata jugoslovenskih tajnih službi".

„Špigl” je tu vijest objavio u tekstu koji se bavio istragom njemačkog državnog tužilaštva i ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa ubistvima Hrvata u egzilu od strane jugoslovenskih tajnih službi u periodu od 1970. do 1989.

Bonus video: