"MI SMO SPREMNI"

Srbi sa Kosova: Sami ćemo formirati ZSO ukoliko Priština to ne uradi za tri nedjelje

Kao druga tačka, predstavnici Srba su naveli da zahtijevaju da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija, 26. marta ove godine u Sjevernoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke
0 komentar(a)
Sjeverna Mitrovica, Foto: Betaphoto
Sjeverna Mitrovica, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 28.03.2018. 13:54h

Na sJednici predstavnika Srba sa Kosova donijeti su zaključci, koji su potpisali predstavnici svih deset opština, a jedan od njih je da će, ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedjelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tijela i institucija.

Zaključke je u Mitrovačkom dvoru pročitao predsjedavajući Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić.

"Mi smo spremni da na stvaranju Statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatramo isključivo jasnu i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno, ne uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom", navedeno je u prvoj tački zaključka.

Kao druga tačka, predstavnici Srba su naveli da zahtijevaju da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija, 26. marta ove godine u Sjevernoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.

Oni su pozvali međunarodne predstavnike prisutne na tim prostorima, prije svega KFOR i EULEX da pojačaju budnost i preventivno djeluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata.

Dodaju da će za svako remećenje mira i ugrožavanje života sugrađana njih smatrati odgovornim.

U "Mitrovačkom dvoru" u Kosovskoj Mitrovici danas je održan sastanak predstavnika deset opština sa srpskom većinom sa Kosova, a tema je bila političko-bezbjednosna situacija poslije hapšenja i protjerivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.

Preporučujemo za Vas