Ivo Sanader dobijao provizije Hipo Alpe Adria banke?

Ukoliko bi istragom bile potvrđene sumnje, Sanaderu bi u Austriji prijetio dodatni postupak zbog lažnog svjedočenja pred Istražnom komisijom koruškog parlamenta krajem 2010. godine.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 15:28h

Državno tužilaštvo u Klagenfurtu ima indicije da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji se nalazi u autsrijskom pritvoru pod sumnjom da je umiješan u korupciju, 1990-tih godina dobio proviziju Hipo Alpe Adria banke.

Pozivajući se na austrijsku radio-televiziju ORF, hrvatski mediji navode da te indicije upućuju na to da je Sanader kao bivši zamjenik ministra inostranih poslova tražio i dobijao provizije od menadžera Hipo banke, u zamjenu za posredovanje pri dodjeli kredita vladinim institucijama i preduzećima, prenosi Beta.

Prema saznanjima tužilaštva navodno je "riječ o isplatama u visini od više miliona šilinga", javila je ORF navodeći da su navodno isplatu odobravali tadašnji predsjednici uprave Hipa Volfgang Kulterer i Ginter Štridinger.

Austrijska televizija navodi da bi, ukoliko bi istragom bile potvrđene te sumnje, bivšem hrvatskom premijeru u Austriji prijetio i dodatni postupak zbog lažnog svjedočenja pred Istražnom komisijom koruškog parlamenta krajem 2010. godine.

ORF u tužilaštvu u Klagenfurtu nije dobio potvrdu svojih informacija.

Prema ocjenama ORF-a, nove indicije međutim ne bi trebalo da se odraze na zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za izručenjem Ive Sanadera.

Njemu je istražni pritvor produžen do 18. marta, a u četvrtak bi trebalo da ga ispita državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije.

To ispitivanje trebalo bi da bude u Salzburgu, u gradu u kojem se Sanader nalazi u pritvoru od 10. decembra prošle godine a ne, kao prvi put 23. decembra, putem video-linka.

Tužilaštvo za korupciju u Beču istražuje Sanadera po prijavi jedne banke iz Tirola za pranje novca.

Hrvatski Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog krminala bivšeg premijera tereti za zlopotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija.

Sanader se sumnjiči i za udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih firmi preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je afera i dobila ime.

Bonus video: