Uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine u Sarajevu

Osumnjičen je da je tokom 1992. godine zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom, počinio ubistva, silovanja pljačkanja i zastrašivanja osoba bošnjačke nacionalnosti.
61 pregleda 0 komentar(a)
Batko Vlahović, Foto: Arhiva Vijesti
Batko Vlahović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2011. 18:41h

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su juče na Palama Sašu Baričanina (42), koji je osumnjičen da je tokom 1992. godine počinio ratne zločine na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca, javila je agencija Beta.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da je Baričanin pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine, jer je osumnjičen da je tokom 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca, zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom, počinio ubistva, silovanja pljačkanja i zastrašivanja osoba bošnjačke nacionalnosti.

Veselin Vlahović Batko izručen je u avgustu prošle godine iz Španije u BiH na osnovu međunarodne potjernice.

Tužilaštvo BiH tereti ga za ratne zločine na Grbavici od 1992. do 1995. godine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Izvor blizak istrazi izjavio je za agenciju Rojters da tužilaštvo privodi kraju istragu, koja se smatra jednom od najopsežnijih, i da će najvjerovatnije podići optužnicu protiv Vlahovića i njegovih saučesnika za oko mjesec.

Bonus video: