U glavnoj partiji Kosova glavni je Tači, ali pita se i Haliti

Hašim Tači je "jedan od ključnih igrača" organizovanog kriminala na Kosovu, ali značajno mjesto zauzima i Džavit Haliti, piše Gardijan
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 19:47h

U Demokratskoj partiji Kosova (DPK) riječ predsjednika stranke Hašima Tačija je posljednja, ali pravi uticaj ima Džavit Haliti, navodi se u tajnom izvještaju američke obavještajne službe Kfora, čije djelove objavljuje prištinski list „Koha ditore“.

"Haliti se ne usuđuje da omalovažava Tačija, jer ovaj mnogo zna o njemu i Haliti to zna. Tači ima informacije o Halitiju iz vremena kada je bio vođa OVK i kada je dobijao sve informacije. Ukoliko Tači uperi prstom u Halitija, Haliti zna da neće moći da se odbrani ", kaže se u tajnom izvještaju, koji prenosi prištinski list "Koha ditore".

U tom izvještaju, čije je isječke nedavno prenio britanski “Gardijan”, opisuje se i način na koji je rukovodstvo DPK uspjelo da se kamuflira pred javnošću u raznim situacijama.

"Haliti i Tači su pokušali da ne pokazuju bliske odnose naročito u javnosti. Oni se privatno sastaju i vrlo su bliski. U DPK Hašim Tači je najjači, o čemu nema sumnje. U raspravama Tači ima posljednju reč, ali je Haliti onaj koji se bavi praktičnim pitanjima", kaže se u izvještaju.

Džavit Haliti, član Generalštaba bivše OVK je unazad 11 godina više puta pominjan u javnosti kao osoba povezana sa kriminalnim radnjama i organizacijama sklonim kriminalu.

Gardijan je prošle nedelje objavio da je Hašim Tači "jedan od ključnih igrača" organizovanog kriminala na Kosovu, ali značajno, pa možda i najznačajnije mjesto zauzima i Džavit Haliti.

Haliti sarađivao sa srpskim službama

O vezama Tačija i Halitija, kao i o tome da su saznanja o kriminalnim spletkama i zločinima kosovskog političkog vođstva znali NATO i švajcarske institucije, piše list “Noje cirhere cajtung”. U članku "Najopasniji čovjek Kosova sa švajcarskom prošlošću“ navodi se između ostalog da je Haliti sarađivao sa srpskom tajnom službom, kako bi likvidirao kosovsko-albanske konkurente.

Nedavno je i ugledni francuski "Mond" pisao o Halitiju. Otkriveno je da je nadimak ovog kriminalca – Zeka.

U tekstu pod nazivom "Drugo lice Kosova“, navodi se da je Haliti bio povezan i sa srpskim obavještajnim službama kojima je, tokom sukoba 1998-1999. godine, davao informacije o oružju rivalske oružane formacije FARK-a koja je bila pod patronatom Ibrahima Rugove.

Povezuju ga sa zastrašivanjima članova LDK-a preko obavještajne službe Kosova. Priča se da je multimilioner i da je finasirao je Fond ‘Domovina zove’, navodi francuski list.

U tekstu pod nazivom "Drugo lice Kosova“, Mond navodi da je Haliti bio povezan i sa srpskim obavještajnim službama kojima je, tokom sukoba 1998-1999. godine, davao informacije o oružju rivalske oružane formacije FARK-a koja je bila pod patronatom Ibrahima Rugove

Bonus video: