Josipović: Hrvatska i Srbija garant stabilnosti BiH

Josipović je kazao da je ovo trenutak da političke vođe u BiH treba da pokažu državničku snagu i mudrost, iako se neke odluke neće svidjeti biračkom tijelu.
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2011. 08:33h

Hrvatski predsjednik Ivo Jospipović izjavio je da su susjedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska, čvrsto opredijeljene za budućnost u ujedinjenoj Evropi, i samim tim postaju, prije svega, garancija sigurnosti i stabilnosti u odnosu na BiH.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne novine", Josipović je istakao da je bez povjerenja vrlo teško graditi zdrave odnose.

"Ali uspostavljanje povjerenja zahtijeva i da ste skloni rizikovati, uvažiti potrebe i mišljenje drugih, a ponekad i popustiti. Mislim da onaj ko je u nekom trenutku jači ima obavezu da da više", rekao je Josipović.

On je kazao da je ovo trenutak da političke vođe u BiH treba da pokažu državničku snagu i mudrost, iako se neke odluke neće svidjeti biračkom tijelu.

"Nas su građani izabrali da im život napravimo boljim, a ne da se svađamo i nadmudrujemo - mislim da je kompromis u politici apsolutno nužan, a posebno u zemljama koje su tako složene i slojevite kao što je BiH", rekao je Josipović.

Govoreći o razgovorima dvije državne delegacije u Zagrebu, BiH i Hrvatske, Josipović je istakao da mu je drago da nakon četiri godine članovi Predsjedništva BiH dolaze u zvaničnu posjetu Hrvatskoj.

"Mislim da je to za dvije zemlje koje su toliko oslonjene jedna na drugu, kao što su to BiH i Hrvatska, suviše dug period - pokušaću da u budućnosti takvi susreti budu češći", rekao je Josipović, dodajući da od posjete očekuje da da novi impuls zajedničkom radu na rješavanju otvorenih pitanja.

Članovi Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić,posjetiće Zagreb, gdje će prvog dana razgovarati sa predsjednikom Josipovićem.

Bonus video: