Vikiliks: Jutarnji razgovori Miloševića i Mire Marković

Mekfejden ističe da je Milošević manipulisao nacijom na isti način na koji je njime upravljala supruga Mira Marković.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 19:07h

Sajt Vikiliks objavio je depešu Ambasade SAD u Hagu, prijestonici Holandije, u kojem su iznijeti detalji o boravku Slobodana Miloševića u haškom pritvoru iz 2003. godine, koje je američkim diplomatama iznio Tim Mekfejden, Irac koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Mekfejden ističe da je Milošević manipulisao nacijom na isti način na koji je njime upravljala supruga Mira Marković, koju je zvao telefonom svakog jutra, piše Blic.

U depeši koja je iz Haga u Vašington u decembru 2003. upućena Ričardu Prosperu, tadašnjem američkom ambasadoru za pitanja ratnih zločina, navedeno je da je Mekfejden, nekadašnji upravnik zatvora u Irskoj, osoba koja češće od bilo kog drugog ima kontakta sa Miloševićem.

Mira izvor informacija, utjehe, motivacije...

Mekfejden je kazao da nije tačno da je Milošević oboleo od depresije, ali da ga unesrećuje to što ne može da vidi porodicu, a posebno suprugu i unuka Marka.

“Svakog jutra zove svoju suprugu Miru Marković, sa kojom ima neobičan odnos. Milošević može da manipuliše nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja naprotiv izgleda da upravo ima takvu moć nad njim”, rekao je Mekfejden američkim diplomatama.Marković terala i ubeđivala Miloševića da učini nešto što ona traži.

On je naveo da je to video u više prilika, kada je Mira Marković terala i ubjeđivala Miloševića da učini nešto što ona traži.

Mekfejden je čak naveo da su razmatrali kako da Miru Marković dovedu u Hag iz Rusije uz neku vrstu diplomatskog imuniteta od hapšenja

“Kad on ne bi uradio nešto po njenom savjetu, ona se nije ustručavala da mu kaže da su loši ishodi mogli da budu izbjegnuti da ju je on poslušao. Mira Marković služi Miloševiću kao izvor informacija, utjehe, motivacije i strategije i on se dosta oslanja na njeno vođstvo. Kada bi ga pritisnula da uradi nešto što ne želi, Milošević bi se retko direktno usprotivio, već bi jednostavno izbegao da je posluša”, kazao je Mekfejden i dodao da je Mira Marković zauzimala centralno mesto u Miloševićevom životu.

Hag razmišljao kako da ga usreći

U depeši je navedeno da su povećani problemi sa Miloševićevim visokim pritiskom u septembru 2003. izazvali ozbiljnu uzbunu u Haškom tribunalu, natjeravši osoblje suda da razmišlja o načinima kako da mu umanji stres i “usreće ga”.

Mekfejden je čak naveo da su razmatrali kako da Miru Marković dovedu u Hag iz Rusije uz neku vrstu diplomatskog imuniteta od hapšenja, što je potom ocijenjeno kao neizvodljivo, uz opasku Mekfejdena da je rizik bio i u tome što “ona ume da bude veoma nepredvidiva osoba”.

Bonus video: