612 ZA I 38 PROTIV

Evropski parlament ratifikovao SSP sa Srbijom

Izglasana je i rezolucija o "Procesu evropske integracije Srbije" koju je sastavio Jelko Kacin, prenosi Beta.
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: WIkipedia
Evropski parlament, Foto: WIkipedia
Ažurirano: 19.01.2011. 12:56h

Evropski parlament (EP) je juče u Strazburu velikom većinom glasova ratifikovao Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i rezoluciju o Srbiji, kojom se pozivaju i preostale članice Unije da ratifikuju taj sporazum i pruža podrška prijemu Srbije u EU.

Za ratifikaciju SSP i rezoluciju je glasalo 612 poslanika, a 38 je bilo protiv. Sporazum, koji je potpisan 29. aprila 2008, do sada je ratifikovalo 11 članica EU.

U rezoluciji o evro-integraciji Srbije se ističe da odluka Savjeta ministara EU da se učini novi korak ka prijemu Srbije u EU predstavlja "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Evropski poslanici su prihvatili i amandman grupe "Zelenih" u kojem se "poziva Vlada Srbije da u dijalog s Kosovom uđe bez daljeg pozivanja na nove pregovore o statusu ili podjeli".

Rezolucija nije obavezujući dokument za Savjet ministara EU i Evropsku komisiju koji su do sada stajali iza zajedničke rezolucije Srbije i EU donijete u UN, u kojoj se samo poziva na "dijalog" bez ikakvih ograničenja.

U toj juče usvojenoj političkoj preporuci, EP pozdravlja "spremnost Vlade Srbije da obnovi dijalog s Kosovom u okviru EU i traži da to počne bez odlaganja".

Od "srpskih vlasti se takođe traži da raspuste paralelne strukture na Kosovu koje podrivaju decentralizaciju i puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije".

Navodi se i da je nužno da vlasti Srbije ne izdaju registarske tablice za vozila sa oznakama mjesta na Kosovu jer je to, kako se navodi, "otvoreno kršenje kosovskog suvereniteta".

EP predočava da srpske vlasti treba da nastave do sada uglavnom dobro sprovođene reforme, punu saradnju s Tribunalom u Hagu, uspješno dovrše reformu pravosuđa i pospješe suzbijanje korupcije da bi Srbija napredovala ka članstvu u EU.

U dokumentu "Proces evropske integracije Srbije" se ukazuje da su "jaki i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže se "mjere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugog uticaja".