Josipović neće zbog bombe odustati od puta u Berlin

"Očito je riječ o ekstremistima kojima hrvatske vrijednosti kao i hrvatski progres ne znače ništa", kazao je Josipović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 17:31h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ga paket s bombom i prijetećim pismom koji je u ponedjeljak stigao u hrvatsku ambasadu u Berlinu neće pokolebati u obavljanju dužnosti i da će nastaviti da radi svoj posao.

"Naravno da idem u Njemačku, a prijetnje ne mogu niti smiju da pokolebaju one koji rade za svoju zemlju", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu uoči današnje posjete Njemačkoj.

Komentarišući moguću pozadinu prijetnje, on je rekao da se radi o ekstremistima kojima demokratske vrijednosti, hrvatski progres i evropska Hrvatska ne znače ništa i da zato "oni sigurno ni hrvatskom društvu ne znače ništa".

Josipović smatra da su prijetnje u pismu, koje su povezane s njegovim prijateljskim odnosima s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, tek jedan od povoda i dodaje da je regionalna politika Hrvatske važan faktor njene evropske politike.

Upitan hoće li mu zbog prijetnji biti pojačano obezbjeđenje, on je odgovorio da u tome nema promjena i da se on ponaša u skladu s preporukom obezbjeđenja, dodavši da će o svemu ipak odlučivati oni koji se brinu o njegovoj sigurnosti. "Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj svako, pa i predsjednik, može slobodno da prošeta ulicom", rekao je Josipović.

Iz hrvatske policije juče su potvrdili da su od njemačkih kolega dobili obavještenje o paketu s bombom i prijetećim pismom koji je stigao u hrvatsku ambasadu u Berlinu, ali još nema pouzdanih informacija o mogućim počiniocima.

Pojedini mediji nagađaju da je za taj incident odgovorna "ekstremistička organizacija Hrvatski feniks, nazvana po pripadnicima tzv. Bugojanske grupe koja je prije 40 godina pokušala da izvede oružani prevrat protiv socijalističkog režima". Hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković rekao je juče da još "nema informacija o tome ko stoji iza suludog čina" .

Njemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele u ime njemačkih službi je garantovao bezbjednost Josipoviću koji danas treba da doputuje u trodnevnu posjetu Njemačkoj.

Bonus video: