Cipras: Promjena makedonskog ustava preduslov za rješenje spora

U dosadašnjim pregovorima Makedonija je objavila da je spremna da svom nazivu doda neku geografsku odrednicu, ali ne i da mijenja Ustav, već predlaže da rješenje bude verifikovano međunarodnim sporazumom koji garantuju UN
67 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2018. 11:36h

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je promjena Ustava Makedonije preduslov za trajno rješenje spora Grčke s njom i dodao da želi da i "druga strana ima snage da donese neophodne teške odluke".

Kako su prenijeli makedonski mediji, Cipras je na jednom skupu u Solunu rekao da se nada da će za rješavanje spora postojati odziv i u Makedoniji, za koju to pitanje, kako je istakao, od egzistencijalnog značaja.

Po riječima Ciprasa, Atina sa Skopljem pregovara da bi se postiglo rješenje koje "garantuje grčku istoriju i nasleđe i da se istovremeno "isključi svaki iredentizam druge strane".

Grčki premijer je pozvao Makedoniju da se rukovodi tim principima i da pokaže snagu da donese hrabre i teške odluke.

Nova runda grčko-makedonskih pregovora o rješavanju spora oko naziva Makedonije najavljena je za petak, kada će se ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u Beču sastati sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

Po navodima agencije MIA, Kocijas i Dimitrov sastaće se uoči tog razgovora, večeras u Beču.

Grčka, istakao je Cipras, želi "rješenje koje će odoljeti vremenu" i zato kao preduslov traži da sjeverni susjed to garantuje promjenom Ustava.

U dosadašnjim pregovorima Makedonija je objavila da je spremna da svom nazivu doda neku geografsku odrednicu, ali ne i da mijenja Ustav, već predlaže da rješenje bude verifikovano međunarodnim sporazumom koji garantuju UN.

Cipras je u Solunu ponovio da nije Grčka pod pritiskom, i da u pregovorima s Makedonijom učestvuje jer smatra da je to "ispravno". Atina, istakao je, želi rješenje koje će omogućiti da dva susjedna naroda "produže mirno putem saradnje i razvoja".

Na skupu u upravnom centru grčkog administartivnog regiona Makedonije, Cipras je rekao da srednji dio tog regiona - Centralna Makedonija i posebno Solun, mogu da imaju samo korist od rješenja spora Grčke sa sjevernim susjedom.

Bonus video: