Crnogorci ne žele državljanstvo Srbije

U posljednje dvije godine povećan je broj zahtjeva za otpust iz državljanstva osoba koje već dugo žive u Crnoj Gori kako bi dobili tamošnje državljanstvo i dokumenta.
0 komentar(a)
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.01.2011. 13:07h

U posljednje dvije godine povećan je broj zahtjeva za otpust iz državljanstva osoba koje već dugo žive u Crnoj Gori kako bi dobili tamošnje državljanstvo i dokumenta, saopštio je MUP Srbije.

Prema pisanju Blica broj onih koji su zainteresovani za srpsko državljanstvo osam puta je manji od građana koji su spremni da ga se odreknu i prihvate tuđe.

Podaci MUP-a pokazuju da je zahtjev za brisanje iz knjige državljana u 2010. podnijelo čak 4.000 građana, dok je interesovanje za upis izrazilo svega 550 ljudi.

"Osnovni razlog je sticanje državljanstva druge države, naročito kada se kao uslov za sticanje državljanstva te države zahtjeva otpust iz prethodnog" kažu u MUP-u.

Sociolog Ratko Božović kaže da je državljanstvo slobodna volja ljudi i vjeruje da glavni razlog nije nesloboda, već siromaštvo.

"U Srbiji je najveći problem egzistencijalni, ne ideološki. Svako brani svoj život i nikome ne treba zamjeriti ako se odrekne državljanstva" kaže Božović.

Bonus video: