NE PLAŠE SE MARTIJA

Kosovo i Albanija traže da Zapad istraži Martijeve tvrdnje

Dik Marti je u izvještaju prošlog mjeseca optužio članove bivše Oslobodilačke vojske Kosova za otmice i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Albaniji 1999. i 2000. godine.
0 komentar(a)
Sali Beriša, Foto: Wikipedia
Sali Beriša, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.01.2011. 20:48h

Kosovo i Albanija su međunarodnim vlastima ponudile punu saradnju kako bi ispitali optužbe za zločine, uključujući trgovinu ljudskim organima.

Izvjestilac Savjeta Evrope, švajcarski senator i bivši tužilac Dik Marti je u izvještaju prošlog mjeseca optužio članove bivše Oslobodilačke vojske Kosova za otmice i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Albaniji 1999. i 2000. godine.

Zato što je premijera Hašima Tačija imenovao kao šefa kartela u mafijaškom stilu, izvještaj je izazvao buru negodovanja, a sam Tači je poručio da će tužiti Martija.

“Vjerujemo i smatramo da je najbolji odgovor na ovaj potpuno rasistički i klevetnički izvještaj naš zahtjev za direktnom istragom EULEKS-a i Međunarodnog tribunala u Hagu”, kazao je albanski premijer Salji Beriša.

Albanski premijer je rekao da će on predvoditi albansku delegaciju na narednoj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, krajem januara u Strazburu.

"Albanija će tom prilikom insistirati da Marti podnese dokaze, ako ih zaista ima, i to međunarodnoj pravdi", rekao je Beriša.

Stojeći pored Beriše na konferenciji za novinare, vršilac dužnosti predsjednika Kosova, Jakup Krasnići, je dodao: “Spremni smo da se suočimo sa međunarodnom pravdom. Tražili smo od EULEKS-a da nastavi istragu”.

Kosovari su posljednjih dana stali uz Tačija i čekajući u redovima potpisivali peticiju kojom traže od članova parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da ne glasaju u korist Martijevog izvještaja.

Za šest dana Udruženje ratnih veterana Kosova je prikupilo 12.000 potpisa.

Preporučujemo za Vas