Švercovali cigarete iz Srbije i BiH

U akciji je bilo 130 pripadnika carine i policije, a zaplijenjeno 1.500 boksova sa oko 300.000 cigareta.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 16:42h

Carinska služba njemačke savezne pokrajine Bavarske saopštila je juče da je uhapšena osmočlana banda švercera cigareta iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je, kako se navodi u saopštenju, u akciji bilo 130 pripadnika carine i policije, a zaplijenjeno 1.500 boksova sa oko 300.000 cigareta.

Cigarete su ilegalno dovožene iz Srbije i Bosne autobusima kojima su prevoženi građani ove dvije zemlje na radu u Njemačkoj, prije svega pokrajinama Bavarska i Baden-Virtemberg.

U saopštenju se navodi da vlasti sada uhapšene švercere sumnjiče da su u protekla četiri mjeseca ilegalno uvezli u Njemačku preko 3,5 miliona cigareta i da su njemačku carinsku službu time oštetili za najmanje 500.000 eura.

Prema navodima bavarskih medija, boksovi cigareta u Srbiji i Bosni nabavljani su po cijeni od 10 eura, a u Njemačkoj prodavani za 25 eura.

Navedeno je i da su autobusi koji su korišćeni za šverc cigareta bili "profesonalno preuređeni", pa su u krov vozila bili ugrađeni mehanizmi koji omogućuju brzi utovar i istovar cigareta.

U autobusima u kojima su članovi bande uhvaćeni bilo je samo 15 putnika za Srbiju, osnosno Bosnu.

Policija pretpostavlja da je novac od prodaje karata služio tek za pokrivanje troškova goriva, dok je glavni posao prevoznika zapravo bio šverc cigareta.

Uhapšeni su stari između 22 i 57 godina i svi su porijeklom iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. Za cigarete su imali "stalne kupce" u mjestima na jugu Njemačke, o kojima policija tek nastoji da sazna pojedinosti.

Bonus video: