Krijumčarili Avganistance preko Balkana

U istrazi koju je predvodila Italija, razbijena je švercerska mreža koja je u Evropu prebacivala oko 200 ljudi mjesečno, uglavnom iz Avganistana, saopštila je evropska policijska agencija Europol.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 17:02h

Dvogodišnja prekogranična istraga dovela je do hapšenja 26 osoba 11. januara uglavnom u Italiji, ali i u Francuskoj i Njemačkoj. U krijumčarenju su učestvovale i grupe u Grčkoj, Norveškoj, Švedskoj, Britaniji, Avganistanu, Iranu i Pakistanu.

Smatra se da je taj lanac krijumčario oko 200 imigranata mjesečno od avgusta 2008. do danas. Vjeruje se da je jedna petina njih bila maloljetna, jer su neka djeca nađena tokom pretresa sprovedenih u istrazi, naveo je Europol.

Avganistanci su krijumčareni kroz Pakistan, Iran i Tursku u Grčku a potom u Italiju preko Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore ili Slovenije. Nakon što bi došli u Rim, imigranti su prebacivani na sjever, a cilj su im bile Norveška, Švedska i Britanija.

Njihovo putovanje moglo je trajati od nekoliko dana do nekoliko nedjelja, a moglo je pojedinačno koštati između 3.500 i 5.000 eura samo za put od Avganistana do Italije, saopštio je Europol.

Krijumčarska mreža koristila je falsifikovana lična dokumenta Evropske unije i Hawala sistem za prebacivanje novca između kriminalaca sa sjedištem u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Iranu, Pakistanu i Britaniji, naveo je Europol.

Krijumčarenje ilegalnih imigranata je vruća politička tema u sjevernoevropskim državama.

Bonus video: