Tadić: Slučaj Prude neka razmatraju nadležna tužilaštva

Purda (42), hrvatski državljanin, iz Vukovara, uhapšen 5. januara u BiH, na graničnom prelazu Županja-Orašje, a taj slučaj izazvao je oštra reagovanja u Hrvatskoj.
91 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Rada Brajović
Boris Tadić, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 10.01.2011. 11:52h

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras s predsjednicom vlade Hrvatske Jadrankom Kosor o slučaju Tihomira Purde, saopšteno je iz kancelarije srpskog predsjednika.Tadić je u razgovoru istakao da "taj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obje zemlje".Današnji razgovor dvoje zvaničnika o slučaju Tihomira Purde inicirala je hrvatska premijerka, navodi se u saopštenju.Purda (42), hrvatski državljanin, iz Vukovara, uhapšen 5. januara u BiH, na graničnom prelazu Županja-Orašje, a taj slučaj izazvao jeoštra reagovanja u Hrvatskoj.On je uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije zbog ratnog zločina. U Sarajevu mu je određen pritvor do 18 dana, a u tom roku pravosuđe Srbije treba da dostavi BIH eventualni zahtjev za izručenje.

"Želimo da pravna država funkcioniše, ali ne želimo da hrvatski branitelji koji su se časno izborili za slobodnu, demokratsku, evropsku Hrvatsku i njihove porodice trpe na bilo koji način", rekla je Kosorova prije susreta sa Tadićem.

Ona je dodala da će se takođe sastati s nekim predstavnicima veterana.

U četri oka sa Josipovićem

Na pitanje da prokomentarisse stav predsjednika Hrvatske Ive Josipovića o potrebi objavljivanja registra veterana, Jadranka Kosor je odgovorila da s predsjednikom ne želi da polemiše preko medija već da se po potrebi s njim sastaje."Ako budemo imali jedno drugom šta reći, onda ćemo reći u četiri oka", dodala je.

Veterani najavili protest

Na internetu je, naime, objavljen popis s 340 imena hrvatskih učesnika rata za kojima navodno traga pravosuđe u Srbiji i za kojima su raspisane međunarodne poternice. Postojanje takvog popisa demantovao je i zamjenik srpskog specijalnog tužioca Bruno Vekarić.

Vukovarski veterani najavili su za večeras u 19 časova protest kod vukovarskog vodotornja na kojem će izraziti podršku Purdi, ali i Veljku Mariću, koji je uhapšen na granici Bugarske i Srbije prije devet mjeseci takođe zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Bonus video: