Objavljen spisak boraca domovinskog rata koje traži Srbija

Internet portal pollitika.com objavio je sinoć na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje navodi da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin.
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2011. 12:34h

Internet portal pollitika.com objavio je sinoć na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje navodi da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin

Uz imena 340 osoba, portal navodi da je riječ o braniteljima Vukovara te određenom broju branitelja Osijeka i dodaje da je na temelju te međunarodne potjernice u srijedu na graničnom prijelazu Orašje u BiH uhapšen i hrvatski branitelj iz Vukovara Tihomir Purda.

Portparolka Suda BiH potvrdila je Hini u četvrtak da je Purda uhapšen po potjernici koju je je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine. Hapšenje je obavljeno na temelju Interpolove potjernice, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo "ratnog zločina protiv nemoćnih i ranjenih osoba".

"Najbolja poruka"

Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor juče je najavila da će lično, bude li potrebe, sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razmotriti slučaj hapšenja Purde u BiH.

"Učinit ćemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori utisak o bilo kakvom progonu hrvatskih branitelja", kazala je premijerka.

Ministarstvo porodice, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ocjenjuje kako je ovaj slučaj, kao i hapšenje hrvatskog branitelja Veljka Marića u aprilu 2010. na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske, najbolja poruka svima koji se zalažu za javnu objavu podataka iz Registra kakve bi posljedice takav potez mogao uzrokovati.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u petak je u Osijeku u povodu hapšenja Tihomira Purde izjavio da je ta stranka došla u posjed popisa osoba srbijanskoga tužilaštva na kojem su, među ostalima, 332 hrvatska branitelja koja su se borila u Vukovaru, te još oko 100 osječkih branitelja.

Tvrdi kako je riječ o optužnicama za ratne zločine srbijanskoga tužilaštva u Beogradu koje postoje godinama, ali se tek sada po njima počelo postupati na području BiH.

Bonus video: