Hrvatskim huliganima prijeti 8 godina zatvora

Svi oni koje se na utakmicama pobiju mogli bi iza rešetaka provesti do tri, odnosno do pet ili osam godina, zavisno od povreda koje su nanijeli, odnosno jesu li u tuči bili vođe nasilničke grupe.
87 pregleda 0 komentar(a)
Bad Blue Boys, Foto: Reuters
Bad Blue Boys, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2011. 10:02h

Hrvatska je postrožila kazne za fudbalske huligane, koji su do sada uglavnom prolazili sa novčanim kaznama u rasponu do 3.000 eura

Učestvovanje u tuči, uništavanje imovine, organizovanje nasilja i nepoštovanje mjera zabrane, više nijesu prekršaj, nego siguran zatvor, po novom Zalonu koji je pred Saborom.

Novim zakonom predviđaju se i kazne za vođu navijačkih grupa, odnosno organizatore tuč i nasilja, pa bi tako napadač na policajca Kristijana Troktera, koji je izgubio oko u neredima na utakmici Dinama i Hajduka, prema novom zakonu mogao dobiti do osam godina zatvora, piše Večernji list.

Svi oni koje se na utakmicama pobiju mogli bi iza rešetaka provesti do tri, odnosno do pet ili osam godina, zavisno od povreda koje su nanijeli, odnosno jesu li u tuči bili vođe nasilničke grupe."Novim zakonom želimo utvrditi nivo odgovornosti za kaznena djela jer nije isto je li netko sudjelovao u njemu, organizovao ga ili pak počinio kazneno djelo – objasnio je Dražen Mayka, pomoćnik načelnika Uprave policije.Jedan od najrigoroznijih zakona o navijačima u Evropi, naravno, nije naišao na pozitivan odjek među hrvatskim navijačkim grupama.

"Idemo putem kojim je išao Staljin. Apsurdno je i nevjerojatno da će prosječnog navijača svrstati u istu kategoriju kao i najveće kriminalce. To znači da neće smjeti popiti čašu vina za ručak ili pivo uoči utakmice. To je diskriminacija. S druge strane, vozači na cesti smiju imati 0,5 promila alkohola u krvi, a njihova je odgovornost mnogo veća. Ljudima će oduzimati pasoš na pola godine dok se kriminalci slobodno šetaju. To je tipično preusmjeravanje pažnje javnosti na nevažne stvari, a policiji se daju neograničena ovlašćenja. Nama ne treba zakon o navijačima, već samo poštovanje sadašnjeg Kaznenog zakona. Više je štete napravio jedan prosječan ministar nego svi hrvatski navijači u istoriji. Stalno se pozivaju na utakmicu kada je ozlijeđen Mario Galić, odnosno kada je nesretni policajac izgubio oko. No, niko ne govori da je u tom slučaju policija prekršila zakon i, ako bi nesretni policajac nekoga trebalo da tuži, to je onda njegov nadređeni koji je, procijenio da treba intervenisati nakon što je zapaljena jedna baklja – kazao je Tomo Glušić, predsjednik kluba navijača BBB.

Po novom zakonu, ukoliko prođe u parlamentu, navijači neće smjeti da na utakmice dolaze maskirani, a policija će moći da zabrani dolazak navijača na utakmicu ukoliko su divljali u inostranstvu. Huligani sa mjerom zabrane u policiju će se morati javljati dva sata prije utakmice, a ne pola sata prije kako je po važećem zakonu

Bonus video: