Savjet za sprovođenje mira u BiH podržava Inckovu odluku

BiH još nije donijela zakon o raspodjeli državne imovine, a OHR ne dozvoljava da se državna imovina uknjiži na entitete.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 13:41h

Ambasadori zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH, osim Rusije, dali su punu podršku odluci visokog predstavnika Valentina Incka da suspendujeprimjenu zakona Republike Srpske o statusu državne imovine.Članice PIC-a podsjetile su da su 30. juna i 1. decembra 2010. jednoglasno apelovale na vlasti u BiH da se uzdrže od preduzimanja jednostranih mera vezanih za državnu imovinu.BiH još nije donijela zakon o raspodjeli državne imovine, a OHR ne dozvoljava da se državna imovina uknjiži na entitete, dok se zakonom ne regulišu imovinski odnosi.Državna imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske je pod OHR-ovom zabranom raspolaganja od 2005. godine, kada je zabranu nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.Skupština RS je, međutim, u septembru usvojila Zakon o statusu državne imovine na teritoriji tog entiteta.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko dao je juče nalog kojim se obustavlja primjena Zakona u RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji tog entiteta.Potpredsedavajući Skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Sulejman Tihić pokrenuo je postupak u Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za poništenje Zakona o imovini u Republici Srpskoj.Visoki predstavnik Valentin Incko je stavio pod zabranu zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Incko je upozorio da se svi nadležni organi moraju uzdržavati od primjene zakona sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o tom pitanju.

Bonus video: