Morales bi tužio Hrvatsku

Bolivijski predsjednik tužio bi irsku mađarsku i hrvatsku koje su "došle da napadnu demokratiju" u Boliviji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 13:37h

Nakon što su snage sigurnosti u Boliviji 2009. ubile Irca Mikea Dwyera, Mađara Arpada Magyarosija i Eduarda Rozsa Floresa zvanog Čiko, koji je imao i hrvatsko državljanstvo, tvrdeći da su pripremali atentat na bolivijskog predsjednika Evu Moralesa, irske, mađarske i hrvatske vlasti zatražile su objašnjenje što se tačno dogodilo jer su se pojavile špekulacije da je trojka skončala u zasjedi, kao rezultat unutardržavnog obračuna političkih snaga.

Na upite stranaca Morales je potpuno izgubio živce, navodi se u depeši iz američkog veleposlanstva u La Pazu koju je objavio Vikiliks.

"Te tri države nemaju pravo da me pitaju za objašnjenje. Dolazim u napast da ih tužim, to želim, ali ja nisam advokat. Kako mogu braniti ljude koji su ovamo stigli kako bi napali predsjednika? Riječ je o ozbiljnoj stvari. Mogao bih da pomislim da su ih te vlade poslale da me napadnu, da napadnu demokratiju", citirali su Amerikanci Moralesa.

U zavjeri oko navodnog atentata spominjao se i hrvatsko-bolivijski državljanin Mario Tadić Astorga, a cijelom je akcijom – tvrdile su vlasti – upravljao Branko Marinković, vođa secesionističke regije Santa Kruz.

Bonus video: