Zaplijenjena Sanaderova kolekcija slika

Iz porodične vile bivšeg premijera Hrvatske IvaSanadera u Zagrebu u noći između ponedeljka i utorka je privemeno zaplijenjena kolekcija umjetničkih djela.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Rada Brajović
Ivo Sanader, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Iz porodične vile bivšeg premijera Hrvatske Iva Sanadera u Zagrebu u noći između ponedeljka i utorka je privemeno zaplijenjena kolekcija umjetničkih djela koja bi trebalo da bude garancija da će država moći da se naplati ukoliko se u sudskom postupku Sanaderu pravosnažno dokaže krivica za korupciju.Umjetnine su prenesene u dva transportna vozila, a mediji procjenjuju da je njihova vrijednost navodno višestruko veća od 1,5 miliona kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici.Nakon gotovo 15 sati popisivanja i pakovanja u zaštitnu ambalažu mnogobrojnih umjetnina, sudski izvršitelji i istažitelji Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nešto prije ponoći počeli su da iznose umjetnička djela.Zaplijenu je obezbjeđivala policija koja je ulaz kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu ogradila trakom, a u dužini oko 50 metara sa svake strane blokirala ulicu. Advokar Ivan Lovrić iz Sanaderovog braniteljskog tima najavio je žalbu na zaplijenu i blokadu imovine porodice Sanader.

Sanader voli Pikasa

Uz slike najskupljih savremenih hrvatskih umjetnika poput Murtića, Berbera, Mihanovića, Rabuzina, ima 40-ak slika najskupljih autora iz moderne, a to su slike Bukovca, Račića, Kraljevića... Nedavno se u medijima pojavila informacija kako je Sanader tokom svojih boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama viđen kako posjećuje njujorške galerije. Navodno je svoju vrijednu kolekciju umjetnina obogatio i sa dvije skupocjene Pikasove slike. Navodno je kupio i manje skupa djela malteškog umjetnika Francesca Fieravina, poznatijeg kao Francesco Maltese. Vrijednost Picassovih djela mjeri se u milionima američkih dolara, a jeftinija djela malteškog slikara mogu se kupiti za nekoliko stotina hiljada eura.

(Beta-tportal)

Bonus video: