Srbija: Predmet Odbrana i bezbjednost se vraća u srednje škole

Časove ONO i DSZ, koji su bili obavezni u školama bivše Jugoslavije, Srbija je ukinula 1992, a obavezno služenje vojnog roka 2011
1352 pregleda 3 komentar(a)
Srbija unapređuje vojne snage, Foto: Darko Vojinović/Beta
Srbija unapređuje vojne snage, Foto: Darko Vojinović/Beta

Vlada Srbije je nakon skoro 30 godina u sistem srednjoškolskog obrazovanja ponovo uvela nastavu iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd su u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji realizovali prvo predavanje informativnog karaktera.

Prema riječima pukovnika Dragana Stojčića, načelnika tog centra, nastava je informativnog karaktera i realizuje se za učenike četvrtih razreda srednjih škola, prenio je N1.

„Poslije 27 godina nastava iz oblasti bezbjednosti vraća se u srednje škole. Obrađujemo desetak tema koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj. Biće tu riječi o sistemu odbrane i bezbjednosti države Srbije, o vojsci, o tome kako postati oficir, podoficir i vojnik po ugovoru Vojske Srbije, o civilnoj zaštiti, o bojnim otrovima i drugim sadržajima ABHO”, rekao je pukovnik Stojčić.

Časove ONO i DSZ, koji su bili obavezni u školama bivše Jugoslavije, Srbija je ukinula 1992, a obavezno služenje vojnog roka 2011.

Predsjednik Aleksandar Vučić je prošlog avgusta rekao da bi Srbija mogla ponovo uvesti obaveznu vojnu službu kako bi se unaprijedila borbena gotovost vojske.

Rojters navodi da je u budžetu za 2019. Srbiji odredila oko 800 miliona eura ili 1,75 odsto BDP za vojsku od 40.000 pripadnika. Ta cifra je prošle godine iznosila nešto više od 600 miliona eura.

Vojska je takođe pojačala vazduhoplovne snage sa 10 lovaca MIG-29 koje su donirale Rusija i Bjelorusija i kupovinom devet „Erbasovih” helikoptera.

Bonus video: