"NEMA NIKOG ZA NATO I EU"

Daniel Server: Svi vidimo da će se Đukanović povući

“Sve ono što se može desiti kroz reviziju Dejtona i dozvoliti RS da se odvoji je mašta. Odvajanje RS bi dovelo do nestabilnosti i nasilja. To je jedan od razloga zašto Dodik to radi i zašto naoružava svoju policiju.i”, smatra Server
4389 pregleda 14 komentar(a)
Server
Server
Ažurirano: 28.02.2019. 15:56h

U Crnoj Gori nemamo alternativu Milu Đukanoviću i to bi mogao biti problem, ocijenio je profesor Daniel Server, gostujući u emisiji Pressing, N1 televizije.

"U Crnoj Gori svi mi vidimo kako će se Milo Đukanović vjerovatno povući sa političke scene , ali šta je alternativa? Još uvijek nemamo nekog ko je za NATO, za EU, bilo koju alternativu te vrste i to bi mogao biti problem", kazao je Server.

On je kazao da je Balkan 90-ih godina Amerikancima bio prioritet, ali da su se danas stvari promijenile.

"Morate znati da Amerikanci imaju i druge stvari, 90-ih godina Balkan je bio prioritet broj jedan, danas to više nije ni prioritet broj 30 u Vašingtonu. Niko i ne razmišlja, osim nas nekoliko, a to je možda i dobra vijest", smatra Server..

Ideja o odvajanju Republike Srpske je samo mašta

“Amerikanci nijesu, čini mi se, dovoljno svjesni ove opasnosti, jer ova uprava ne vodi računa puno o Balkanu kao što je to bio ranije slučaj, mada ni prošli nijesu bili dobri”, kazao je profesor Daniel Server za N1 na pitanje šta bi se desilo u slučaju otcjepljenja RS.

“Dejtonski mirovni sporazum je izvor problema u BiH, nema sumnje. Da, Amerikanci su ga napisali, ali to je bilo ono što su zaraćene strane mogle prihvatiti. Nametnuli smo ono što su Izetbegović, Tuđman i Milošević spremni potpisati. Šta su Amerikanci spremni sada uraditi? Već je prošlo 15 godina otkako su Amerikanci otvoreni reviziji Dejtonskog sporazuma”, kazao je Server gostujući u emisiji Pressing.

Istakao je da je ideja o odvajanju RS-a samo – mašta.

“Sve ono što se može desiti kroz reviziju Dejtona i dozvoliti RS da se odvoji je mašta. Odvajanje RS bi dovelo do nestabilnosti i nasilja. To je jedan od razloga zašto Dodik to radi i zašto naoružava svoju policiju.i”, smatra Server i ističe:

“Bošnjačko stanovništvo ne živi samo u centralnoj BiH. To je jedan ludi prijedlog koji uništava sve što je ostvareno u prošlosti, to bi dovelo do neke krnje Islamske republike koja bi mogla postati radikalna ili bi dovela do nekog vojnog rješenja. Razlog zašto je Milošević došao i potpisao jer se plašio što je 600.000 Srba iz BiH prešlo u Srbiju i tražilo mu pomoć”.

“Amerikanci će biti vidljiviji, kada se pojave. Devedesetih godina ih ništa nije zanimalo kao Balkan, to je bio prioritet broj 1. To više nije ni prioritet broj 30 u Vašingtonu. Niko trenutno ne razmišlja o tome, osim nas nekoliko. To je možda i dobra vijest što znači da postoje mir i stabilnost na Balkanu”, istakao je za N1.