SAD tražile suspenziju takse na sastanku sa poslanicima opozicije Kosova

U saopštenju iz kabineta predsjednika Tačija, posle sastanaka, navodi se, da ni pod kojim uslovom, niti pod bilo kojom okolnošću Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD
1018 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LAURA HASANI
Ilustracija, Foto: LAURA HASANI

Glavni direktor za Evropske poslove u Nacionalnom savjetu bezbjednosti SAD Džon Erat i direktor za Balkan Nacionalnog savjeta bezbjednosti SAD Bradam Berkli su tokom sastanka sa predstavnicima opozicionih stranaka Kosova zatražili ukidanje takse koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), piše portal Gazetaexpress.

Sastanku su ispred Demokratskog saveza Kosova prisustvali poslanici Vjosa Osmani, Ljumir Abdidjiku i Arban Abraši, poslanik Alternative Iljir Deda i poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Visar Imeri.

Visoki američki zvaničnici su u srijedu imali sastanak sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, dok su se danas sastali sa Tačijem i članovima pregovaračke ekipe Kosova Špendom Ahmetijem i Enevorom Hodžajem. Prije Prištine boravili su u Beogradu.

U saopštenju poslije tih sastanaka iz kabineta premijera Haradinaja navodi se da je Kosovo spremno za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma koji ima za rezultat međusobno priznanje u granicama koje je Kosovo imalo na dan proglašavanja nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

U saopštenju se navodi i da je Kosovo spremno da preuzme obaveze za učlanjenje u EU, NATO, UN i druge međunarodne organizacije.

"Kosovo je spremno za slobodnu trgovinu u okviru Zapadnog Balkana i pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji će obuhvatiti i regulisanje poglavlja slobodne trgovine između Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Tačija, posle sastanaka, navodi se, da ni pod kojim uslovom, niti pod bilo kojom okolnošću Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

"Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije da se taksa mora suspendovati u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Kosova.

Tači je na sastanku rekao da su svi članovi kosovskog Pregovaračkog tima izrazili zabrinutost zbog agresivnih postupaka Beograda, ali i da su u isto vrijeme izrazili i svoju spremnost da poštuju savjete SAD o suspenziji takse i ponovnom započinjanju dijaloga u Briselu.

Špend Ahmeti je, međutim, odbacio tu izjavu i rekao da se nisu saglasili sa suspenzijom takse.

"Državna delegacija se nije izjasnila o suspenziji takse. Ima različitih stavova raznih subjekata i oni su sada poznati javnosti. Govorili smo o opravdanosti uvođenja takse i razlozima zašto je ona bila potrebna", rekao je Ahmeti reagujući na saopštenje iz kabineta predsjednika Kosova.

Bonus video: