Pogledajte kako se protestuje u Tirani: Parlament bio pod opsadom

Neki su bacali baklje i palili gume, ali se protest uglavnom završio mirno, prenio je AP
14040 pregleda 9 komentar(a)
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2019. 15:45h

Na hiljade demonstranata koji podržavaju albansku opoziciju je opkolilo zgradu parlamenta u Tirani, zahtijevajući ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora, prenosi Tanjug.

Neki su bacali baklje i palili gume, ali se protest uglavnom završio mirno, prenio je AP.

Zgrada parlamenta u glavnom gradu Tirani bila je okružena stotinama policajaca i bodljikavom žicom.

Poslanici opozicione Demokratske stranke podnijeli su ostavke, a opozicija je obećala da će se okupljati kad god parlament bude održavao sjednice.

Demonstranti su tokom ranijih protesta gađali policiju koja je odgovarala suzavcem.

Evropski parlamentarci osudili nasilje i izlazak opozicije iz parlamenta

Delegacija evropskih parlamentaraca snažno je danas u Tirani osudila izlazak opozicije iz albanskog parlamenta i nasilje u posljednjim protestima u toj zemlji.

Evropski parlamentarci koji su u posjeti Albaniji, takođe su pozvali albansku vladajuću većinu da otvori pregovore sa opozicijom, u cilju rješenja političke krize.

Glavna albanska opoziciona Demokratska partija tvrdi da je vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom i poziva na formiranje prelazne vlade uz održavanje prijevremenih izbora.

Protesti u protekle dvije nedjelje u Albaniji postali su nasilni, na desetine demonstranata i pripadnika policije su povrijeđeni pošto su pristalice opozicije napadale policiju, a ona odgovorila suzavcem.

Galerija

Bonus video: