Hrvatsko ministarstvo: Blajburg je za Hrvate simbol masakra i mučenja

Iz ministarstva navode da su "zgranuti" primjedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima.
1937 pregleda 5 komentar(a)
Sa spomenika u Blajburgu, Foto: Shutterstock
Sa spomenika u Blajburgu, Foto: Shutterstock

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje u kojem navodi da žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava", "najveće okupljanje neonacista u EU" ili "skup ustaša".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ocjenjuje i da se grubo uopštavanje u izvještajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda, prenosi Tanjug.

U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje, kažu, treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

"Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću. Prećutkivalo se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj", navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je "zgranuto" primjedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima.

Apeluju na austrijske medije da se distanciraju od "jednostranog i neodrživog nametanja krivice".

Bonus video: