Srbija: Tužilaštvo traži za Simonovića maksimalnu kaznu od osam godina zatvora

Novinaru Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra prošle godine.
1016 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsjednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića sa portala Žig info, piše N1.

To tužilaštvo, kako stoji u saopštenju, zatražilo je maksimalnu kaznu zbog izvršenja teškog djela protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića, kao saučesnika u izvršenju krivičnog djela, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, okrivljenog kao saučesnika, kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandru Marinković kao izvršioca kaznu zatvora u trajanju od šest godina zatvora.

Zatraženo je i da se svima izrekne i mjera zabrane približavanja i komunikacije sa Milanom Jovanovićem i njegovom suprugom Deljanin Jelom.

N1 piše da je Simonović je, kako se navodi u saopštenju, podstrekivao Mihajlovića da pronađe nekog od povjerenja "koje bi u vidu opomene Jovanoviću", zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gdje se nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu. Nakon toga je Mihajlović nagovorio Novakovića da nađe čovjeka od povjerenja, koji bi zapalio automobil Jovanovića. Novaković je za to angažovao Aleksandru Marinković u zamjenu za otpis duga, što je ona i učinila.

Predsjednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, saopštio je 15. marta da podnosi ostavku na sve funkcije u toj beogradskoj opštini i Srpskoj naprednoj stranci.

Simonović je uhapšen 25. januara, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da se sumnjiči za podstrekivanje paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

Proveo je 30 dana u pritvoru, a sud je odbio zahtjev tužilaštva da mu se pritvor produži.

Novinaru Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra prošle godine.

Bonus video: