DRUGA PRVOSTEPENA PRESUDA

Beograd: Delibašiću i Koljenšiću po 30, Cvetanoviću 35 godina za ubistvo Bojovića i Vidakovića

Crna Gora vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto nije Srbiji izručila Koljenšića i Šaranovića
3701 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2019. 11:56h

Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Miloša Delibašića, Sašu Cvetanovića i Ratka Koljenšića za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine. Kako "Blic" saznaje, Miloš Delibašić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zbog organizovanja kriminalne grupe i teško ubistvo Vidakovića, dok je Saša Cvetanović osuđen na 35 godina robije zbog likvidacije Nikole Bojovića.

"Blic" piše da je Delibašić osuđen na 10 godina zbog organizovanja kriminalne grupe i na 30 godina za teško ubistvo Miloša Vidakovića, međutim njemu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina robije.

Saša Cvetanović osuđen je na 35 godina zbog likvidacije Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića.

Ratko Koljenšić, takođe, je osuđen na 30 godina robije.

Slaviša Novaković je osuđen na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Milošu Vojnović kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića ovog puta je dobio 17 godina zatvora, dok je Maletić osuđen na jednu godinu robije.

Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i ubijeni Slobodan Šaranović.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom je Delibašić bio oslobođen svih optužbi, a ostali osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, u decembru prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

Svi osim Cvetanovića osuđeni su zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Delibašić zbog teškog ubistva u podstrekavanju.

Goran Bojanić, koji je promijenio prezime u Maletić osuđen je samo za pripadništvo ovoj kriminalnoj grupi, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bjekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamjenu za priznanje ubistva i svjedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično djelo teško ubistvo - od 10 i po godina.

On je govorio o svom krivičnom djelu, kao i o ulozi Delibašića u ovoj grupi, ali mu tokom prvog suđenja sud u tom djelu nije poklonio vjeru pa je oslobodio Delibašića. Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašiću na zahtjev tužilaštva, Specijalni sud ponovo odredio pritvor.

Prema tvrdnjama tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava je bio, pokojni Šaranović.

On je kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaanović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gde izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode. Crna Gora vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto nije Srbiji izručila Koljenšića i Šaranovića.

Izricanju presude nije prisustvovao niko iz porodice Bojović.

Preporučujemo za Vas