Cipras stigao u Skoplje, Grčka će štititi vazdušni prostor Sjeverne Makedonije

Grčki čelnik u Sjevernu Makedoniju stiže manje od dva mjeseca nakon što je Skoplje pristalo na promjenu imena države i time završilo 28 godina dug diplomatski spor
950 pregleda 0 komentar(a)
Zagrljaj Ciprasa i Zaeva, Foto: Boris Grdanoski/AP
Zagrljaj Ciprasa i Zaeva, Foto: Boris Grdanoski/AP
Ažurirano: 02.04.2019. 17:34h

Grčki premijer Aleksis Cipras u utorak je stigao u Skoplje kako bi obilježio "novo poglavlje" u odnosima njegove države sa Sjevernom Makedonijom, nakon završetka nekoliko decenija dugog spora.

"Ovo je istorijski dan. Do sad smo samo promatrali kako prilike prolaze i gubi vrijeme", poručio je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev koji je grčkog kolegu dočekao ispred zgrade vlade, s njim napravio selfie i potom mu pokazao svoju kancelariju.

"Naše nacije pokazuju kako hrabre odluke pretvaraju u stvarnost nešto što je do juče bilo nemoguće", kazao je Zaev.

Cipras je prvi grčki premijer koji je posjetio susjednu državu od osnivanja Makedonije, prvo kao federalne jugoslavenske republike 1945., a potom kao nezavisne države 1991. godine.

Grčki čelnik u Sjevernu Makedoniju stiže manje od dva mjeseca nakon što je Skoplje pristalo na promjenu imena države i time završilo 28 godina dug diplomatski spor.

Prespanski sporazum iz juna 2018., a koji su u januaru potvrdili parlamenti obje zemlje, omogućio je Skoplju da u februaru obavijesti Ujedinjene nacije o službenoj promjeni imena zemlje. Cipras i Zaev zbog toga su nominovani za Nobelovu nagradu za mir.

Grčka je tada ukinula veto sjevernom susjedu na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Evropskoj uniji.

Atina tvrdi da je ime Makedonija rezervisano za njenu antičku sjevernu provinciju i njenu ostavštinu, no na kraju je pristala dopustiti komšijama da ga koriste uz dodatak geografske odrednice.

Dvije države sada kreću u "novo poglavlje" na "čvrstim temeljima" sporazuma o imenu, kazao je Cipras.

Dva čelnika usvojila su dogovor usprkos žestokom protivljenju nacionalista s obje strane granice koji su smatrali da je njihova država dala previše ustupaka.

U razgovoru za sjevernomakedonsku agenciju MIA objavljenom u ponedjeljak Cipras je istakao kako je dogovor nosio ogromnu političku cijenu.

Naglasio je kako je sad na njemu i Zaevu pokazati stanovnicima da im "put koji je otvoren" samo može donijeti dobrobit.

Cipras je u Skoplju poručio kako je svrha njegove posjete privreda. S njim je u Sjevernu Makedoniju stigla velika poslovna delegacija, a dvije su strane potpisale niz energetskih, saobraćajnih, trgovinskih i vojnih sporazuma, prenosi Hina.

Između ostalog, Grčka će preuzeti zaštitu sjevernomakedonskog vazdušnog prostora.

Bonus video: