SPECIJALNI SUD U BEOGRADU

Specijalni sud osudio optužene za ubistvo Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao
2590 pregleda 2 komentar(a)
Slavko Ćuruvija, Foto: Slavkocuruvijafondacija.rs
Slavko Ćuruvija, Foto: Slavkocuruvijafondacija.rs

Sudsko vijeće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbjednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.

Operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, dobili su po 20 godina zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Snežena Jovanović rekla je da je sudsko vijeće većinom glasova odlučilo da su optuženi krivi što su 11. aprila 1999. godine, po nalogu nepoznate osobe, sa umišljajem ubili vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, beogradskog novinara Slavka Ćuruviju.

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Izricanju presude prisustvovali su Marković, Radonjić i Romić, dok je Kurak u bjekstvu i nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Prilikom dovoženja u Specijalni sud bivšeg načelnika RDB Radomira Markovića, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne za druga djela, dio Ustaničke ulice bio je blokiran, a cio kraj je obezbjeđivao veliki broj policajaca.

Izricanju presude prisustvovali su i generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina Evropljanin Dragan Bujošević, lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija, kao i novinari Vukašin Obradović, Milan Ćulibrk, Nenad Stefanović, Radomir Diklić i drugi.