FOTO "Budućnost bez fašizma - naše pravo": Mladi obilježili Dan grada Sarajeva

S transparentima na kojima su stajale poruke: "Smrt fašizmu"; "U mene je đedo bio antifašista"; "Solidarnost, ne nacionalnost!“ mladi su prošetali centrom grada
923 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Sarajevu, Foto: Boris Pejović
Danas u Sarajevu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2019. 17:16h

Sarajevo danas obilježava svoj dan, 6. april, kada je 1945. grad oslobođen od fašizma. Na isti dan 1992. počela je opsada grada koja je trajala 1.425 dana i tokom koje je ubijeno 13.000 građana, od čega 1.600 djece.

Članovi organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini mirnom šetnjom od Baščaršije do Narodnog pozorišta, obilježili su Dan grada Sarajeva.

Mladi su poslali poruku da je "Budućnost bez fašizma – naše pravo!" kojim su povezali antifašističku borbu koja se veže za obilježavanje ovog datuma i trenutno stanje mladih u BiH.

S transparentima na kojima su stajale poruke: "Smrt fašizmu"; "U mene je đedo bio antifašista"; "Solidarnost, ne nacionalnost!“ mladi su prošetali centrom grada, prenijeli su mediji u Sarajevu.

Takođe, gradski praznik obilježen je podsjećanjem na njegovu tradiciju, te kuvanjem bosanske kave u velikoj džezvi, koja je usla u Ginisovu knjigu rekorda.

Galerija

Bonus video: