Beograd: Učesnici protesta uklonili ogradu sa Trga, odnijeli je do Skupštine grada

Predsjednik opštine Stari grad Marko Bastać je rekao da su građani Beograda "žrtve Iznoguda", zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića
2100 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu uklonili su barikade iz Kolarčeve ulice i zaštitnu ogradu sa Trga Republike, čija je višemjesečna rekonstrukcija u toku, i odnijeli ih ispred Skupštine grada Beograda.

Na čelu protestne kolone nalazili su se transparent "Jedan od pet miliona" i kamion sa ozvučenjem, a odmah izabili su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović i Nikola Jovanović, koji su nosili djelove metalne ograde kojima je bila zatvorena Kolarčeva ulica, u kojoj se trenutno odvijaju radovi na drugoj fazi rekonstrukcije Trga Republike.

Srpska opozicija je, podsjeća N1, i tokom nedjelje u više navrata uklanjala barikade iz Kolarčeve ulice.

Predsjednik opštine Stari grad Marko Bastać Bastać je rekao da su građani Beograda "žrtve Iznoguda", zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića.

"Iznogud otima od građana centar grada i premješta ga u Imaginarijum koji zovu Beograd na vodi. Iznogud je kaznio Stari grad koji neće ni njega, ni njegovog kalifa. On našim novcem gradi fontane i poklanja ih svojim drugaricama pjevačicama, uništava kulturno-istorijsko nasljeđe tako što pravi žičaru na Kalemegdanu. Na mjestu zaštićenih objekata hoće sebi da zida kafanu. I baš kao i njegovog slugu koji se u crtanom filmu zove Diletant, a realnom Bujke, i Iznoguda boli uvo za mišljenje stručnjaka koji potpisuju peticije u pokušaju da zaustave Iznogudovo bjesnilo", rekao je Bastać.

Predsjednik opštine Stari grad optužio je Vesića da se svojim djelima kvalifikovao da ponese titulu "najveće štetočine u istoriji Beograda".

On je pozvao građane da sačuvaju najvrednije što Beograd ima - njegov duh, i poručio da je "vrijeme Iznoguda i fikusa gotovo", prenosi N1.

Vesića je oštro kritikovao i potpredsjednik Narodne stranke, Nikola Jovanović, koji ga je sve vrijeme oslovljavao sa "mali Neron iz Kruševca".

"Naš grad je razaran 44 puta u svojoj istoriji, pa eto, evo nas ovdje. Slušajte beogradske dahije današnje, ne mislite valjda da smo preživjeli otomasku, austrougarsku i nacističku upravu, a da nećemo preživjeti malog Nerona iz Kruševca", upitao je on.

Jovanović je Vesiću poručio da djeca u Beogradu neće slušati škripu žičara na Kalemegdanu, i da će i dalje uživati u mirisima lipa i kestena.

"A to što se vama žuri da zabetonirate naš grad, nije naš problem, to će biti problem visokog tužioca za korupciju koji dolazi", kazao je Jovanović.

Optužio je Vesića i da je kukavica, jer se "u četvrtak sakrio iza žena kao što se na izbornoj listi krio iza Aje Jung".

"Postao si gradonačelnik na mala vrata, na mala vrata će i da odeš", rekao je Jovanović i na kraju pozvao sve okupljene da dođu na protest 13. aprila "i Alesandru Vučiću poruče da je gotov."

Okupljeni na platou ispred Skupštine grada uzvikivali su: "Vesiću, lopove", "Vučiću, liječi se" i "Vučiću, gotov si"...

Večerašnji protest "Jedan od pet miliona" počeo je ispred Vlade Srbije, a iako je bilo najavljeno, protestna šetnja nije išla do zgrade TV Pink.

Glumac i funkcioner DS-a Branislav Lečić rekao je na protestu da šetnja do Pinka nikad nije bila ni planirana, jer je vlast htjela da je iskoristi za izazivanje incidenata.

Ispred Pinka su nešto prije 18 sati već bili lideri Saveza za Srbiju i položili vijenac sa fotografijom jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića i porukom "Saznaćemo ko te je nanišanio spotom na Pinku. Obećavamo".

Preporučujemo za Vas