FOTO Protesti u Beogradu: Traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima

“Kunem vam se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati. Ovo nam je posljednja ulica”, rekao je predsjednik Pokreta slobodnih građana i glumac, Sergej Trifunović
3141 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta u Beogradu, Foto: EMIL VAS
Sa protesta u Beogradu, Foto: EMIL VAS

Učesnici protesta “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona” uputili su u subotu u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i opozicije u Regulatornom tijelu za elektronske medije.

Protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona” ispred skupštine Srbije, koji je započeo oko 15,30 sati, nastavljen je protestnom šetnjom do vlade, a povorka se potom ponovo vratila pred Skupštinu gdje su se obratili čelnici opozicije.

Nakon šetnje govorili su lideri SzS Boris Tadić, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Zoran Živković, Borko Stefanović i drugi.

Protestantima su se danas ispred skupštine obraćali predstavnici kulturne i javne scene, a glumac Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) rekao je da građani “27 godina traže državu i na ulici brane dostojanstvo”.

“Kunem vam se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati. Ovo nam je posljednja ulica”, rekao je Trifunović.

On je istaknuo da “biće koje se navikne na nedostatak slobode više nije čovjek”.

“Naš zadatak je da proširimo ovaj talas slobode”, rekao je Trifunović i poručio da “dostojanstvo nema cijenu”.

Trifunović je naglasio kako želi državu u kojoj su “svi jednaki pred zakonom i u šansama”, te da se zbog toga treba boriti i za one koji su “uplašeni i ucijenjeni”

Prije početka protestne šetnje, s pozornice ispred Skupštine pročitani su zahtjevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije koje treba utvrditi uslove za poštene izbore, što podrazumijeva slobodan pristup medijima, uz novi sastav Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Jedan od zahtjeva je izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih tv-servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Galerija