Haradinaj: Zbog Mogerinijeve i Hana smo izgubili godinu

Premijer Kosova kritikovao evropske zvaničnike zbog toga što forsiraju priču o korekciji granica Kosova i Srbije
1988 pregleda 1 komentar(a)
Srećom Evropljani koji vode pogrešnu politiku odlaze: Haradinaj, Foto: Betaphoto
Srećom Evropljani koji vode pogrešnu politiku odlaze: Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.04.2019. 08:59h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je juče da su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu zbog izjava o korekciji granica na Bakanu i da bi se najvjerovatnije do sada mogao postići sporazum da se o tome nije govorilo.

Haradinaj je reagovao na izjavu Hana za „Vašington post” da se ne isključuje mogućnost razgovora o promjeni granica ako se sa tim saglase obje strane, što je premijer Kosova ocijenio kao nastavak grešaka koje čini EU.

„Izjava koja ostavlja otvorenu mogućnost razgovora o teritorijama i granici je nastavak pogrešne politike ovih Evropljana koji na sreću odlaze”, kazao je Haradinaj. Zbog takvih „beznadežnih i destruktivnih pokušaja” proces postizanja sporazuma se udaljava i kasni, smatra Haradinaj. „Vlada Kosova i njen narod polažu velike nade da će lideri EU snažno odbaciti pozive na nove tragedije na Balkanu i istinski su posvećeni konačnom miru i postizanju sporazuma sa Srbijom”, naveo je Haradinaj.

Upitan da li bi prihvatio eventualni sporazum tokom susreta balkanskih lidera u Berlinu 29. aprila, Haradinaj je rekao da nema mandat da pregovara, da je Skupština Kosova taj mandat dala Državnom pregovaračkom timu, ali da nema sporazuma ako se pominju granice i teritorije.

Komesar za proširenje EU je za „Vašington post” kazao da „u ovom trenutku niko ne može da predividi konačan ishod” pregovora Beograda i Prištine. „Moguća razmjena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, posljednji djelić veće slagalice... Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilteralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona”, rekao je Han.

Sa druge strane, predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je u juče objavljenom intervjuu za britanski list „Gardijan” da je dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i dalje moguć 2019. uprkos problemima posljednjih mjeseci. „Moramo da sjednemo za sto, čak i sa najvećim neprijateljem, ali bez bilo kakvih preduslova i pokušamo da saslušamo jedni druge”, rekao je Tači.

„Oklijevanje međunarodne zajednice i pomiješane poruke „stvaraju prostor za nacionaliste i populiste sa obje strane granice”, rekao je on.

Britanski list navodi da Tači krivi zemlje članice EU zbog komplikovanja procesa, aludirajući na Njemačku koja se za razliku od SAD protivi djelovima Tačijevog predloga, posebno onog dijela koji je opisao kao korekcija granica. Tači je kazao da bi „demarkacija granica” bila dio svakog sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznanju. On je međutim istakao da ne može biti granica po etničkim linijama. „To je nemoguće, i Kosovo i Srbija će ostati multietničke države”, rekao je Tači..

Han: Povlačenje SAD znači da se Balkan vraća u normalu

Povodom ocjena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi „Vašington post”, ponudio drugačiji pristup.

„To je neka vrsta lagalnog vraćanja u normalu”, rekao je, dodajući da 75 odsto trgovinske razmjene region obavlja sa zemljama EU. Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu. „SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije... Situacija se promijenila... Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primjer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba između Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog”, rekao je Han za „Vašington post”. On je rekao da je tokom i neposredno poslije ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije. SAD veoma podržavaju EU u regionu i oko njega, ali verujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je.

Bonus video: